Hugo Westerlund, professor vid stressforskningsinstitutet, Stockholm.

Professor: Större klyftor vid höjd pensionsålder

Uppdaterad
Publicerad

Endast en fjärdedel av svenskarna vill höja pensionsåldern upp till 66 eller högre. Hugo Westerlund, professor vid stressforskningsinstituet i Stockholm, tror att höjd pensionsålder riskerar att skapa större klyftor i samhället mellan de som har det bäst och sämst ställt.

I februari 2012 lanserade statsminister Fredrik Reinfeldt en möjlig övre pensionsålder på 75 år. Stressprofessorn Hugo Westerlund gästade Gomorron Sverige på måndagen för att diskutera för- och nackdelarna med att höja pensionsåldern i Sverige – något som två tredjedelar av befolkningen är emot, enligt en färsk Sifo-undersökning.

– Jag håller med om att vi behöver arbeta längre om vi ska kunna behålla vår välfärd, säger Hugo Westerlund.

Fokus ekonomi

– Men det är en stor grupp människor som inte orkar jobba fram till 65. Hur man får de människorna att jobba längre, det är en väldigt stor utmaning.

”Äldre bättre på många saker”

Hugo Westerlund ser även en risk i att de som har det sämre ställt i samhället drabbas mer negativt av en höjd pensionsålder. Då professorer och politiker kanske orkar jobba längre hamnar människor i flera andra mindre välavlönade och fysiskt krävande yrken i kläm.

– Man riskerar ännu större klyftor i samhället mellan de som har den bästa hälsan och bästa jobbet och de som inte har det, säger Westerlund.

Om en höjd pensionsålder blir aktuell krävs det lösningar där de äldre kommer till sin rätt och på så vis kan visa upp sina stora fördelar i arbetslivet, menar Westerlund.

– Äldre är bättre på många saker än vad de var när de var yngre. Man blir mer känslomässigt stabil och får en bättre social förmåga. Saker som behövs i arbetslivet i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus ekonomi

Mer i ämnet