Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Uno Wennegrens beräkningar riskerar ytterligare flera tusen människor att dö. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Professor: Ytterligare flera tusen personer riskerar att dö

Uppdaterad
Publicerad

Många hoppas på ett vaccin mot covid-19, men fram till dess riskerar ytterligare flera tusen människor att dö. Det menar Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi, som räknat på saken.

– Under sommaren lyckades vi trycka ner smittspridningen. Vi hade då ett beteende som gjorde att vi inte smittade så många per person om vi själva var smittade. Men i dag har det tyvärr blivit så att vi börjat smitta varandra igen, säger Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi. 

Han har tillsammans med sina medarbetare räknat på smittspridningen och beräkningarna tyder på att uppemot 1 500 svenskar kan komma att dö innan årsskiftet om vi inte börjar bli försiktiga med våra sociala kontakter igen. Han konstaterar att det är svårt att göra exakta förutsägelser, men att det är vad prognoserna baserade på den nuvarande smittspridningen pekar mot.

– Tyvärr skulle jag vilja att vi alla blev lite rädda nu igen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet