Johan Rockström om rekordvarma 2020: ”Ytterst allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Medeltemperaturen 2020 blir den högsta som hittills uppmäts i Sverige. 

– Ytterst allvarligt, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap.

Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, säger i SVT:s Morgonstudion att de senaste uppgifterna om klimatet är ytterst allvarliga. 

– Under de senaste 20 åren så har vi haft de 19 varmaste åren som någonsin uppmäts globalt sett. Vi är inne i en oerhört snabb uppvärmning som vi idag vet orsakas av vår förbränning av kol, olja och naturgas. Samtidigt utarmar vi ekosystem på jorden. Det är ytterst allvarligt, säger Johan Rockström.

Dubbelt så snabb uppvärmning i Sverige

SMHI:s mätningar visar att årsmedeltemperaturen under det här året är den högsta sedan väderstationerna runt om i landet började med sina mätningar på 1860-talet.

Enligt SMHI:s beräkningar blir årsmedeltemperaturen för 2020 omkring 7,5 grader, vilket är en halv grad varmare än det tidigare värmerekordet från 2014. Enligt Johan Rockström påverkas Sverige särskilt mycket av klimatförändringen.

– Jordens medeltemperatur har ökat med cirka 1,2 grader, vi är inne i den varmaste tiden sedan istiden, 12 000 år sedan. Men den globala uppvärmningen har påverkat Sverige dubbelt så snabbt. Vi ligger på 2-3 graders uppvärmning i norra delen av Sverige, vi är väldigt hårt utsatta, konstaterar Johan Rockström.

Ljusglimtar i klimatkrisen

Trots att SMHI:s senaste statistik bekräftar många av klimatexperternas oro, så finns det enligt professorn också en del  ljusglimtar i klimatfrågan. USA väntas återansluta sig till Parisavtalet och i september kom Kina med nyheten om att landet ska bli koldioxidneutralt till år 2060. 

– Att EU, USA och Kina nu vill fasa ut de fossila energikällorna på bara 30 år är oerhört signifikant. Det kan ju också inspirera resten av världen. Nu gäller det att lägga alla resurser på bordet och inse att om vi klarar av pandemin är det inte särskilt svårt att klara av klimatkrisen, säger Johan Rockström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.