Professorn om virusmutationerna: ”Har muterat 12 000 gånger”

Publicerad

Minkarna i Danmark och nu i Storbritannien. På flera platser har expertiesen larmat om att coronaviruset muterat. Men det är inget konstigt, menar Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi.

– Det viktigaste är att ha koll på om ändringarna påverkar virusets egenskaper om det blir mer smittsamt eller ger svårare sjukdom, och vad jag förstått har man inte sett det, säger han.

Viruset har ändrats flera gånger under året. Och det i sig är inget konstigt, menar Ali Mirazimi.

– Man ska komma ihåg att viruset ändrat sig kanske 12 000 gånger under det här året, att det kommer nya virus är inte så konstigt.

Men att virusets mutationer på något sätt skulle göra att vaccinationer inte biter på det tror Ali Mirazimi är osannolikt.

– Vi har haft ett liknande muterat virus tidigare i våras och där var man orolig för att viruset kunde gå förbi vaccinet, men så var inte fallet. Men det är viktigt att ha koll på alla varianter av virus som dyker upp under året.

Se Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi, kommentera mutationerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.