Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mikael Landéns kritik mot lagförslaget om att sänka åldern för att ändra juridiskt kön. Foto: SVT/Sverige möts

Professorns kritik mot förslag på translag: ”Integritetskränkande”

Publicerad

Regeringen har föreslagit att barn från 12 års ålder ska kunna ändra kön i folkbokföringen med föräldrars medgivande. Psykiatriprofessor Mikael Landén är kritisk:

– Det finns könsdysfori och vi har ett sätt att ta hand om det; könskorrigerande behandling. Men att ändra juridiskt kön till kvinna – då ändrar jag ju ingenting.

Socialdepartementet har kommit med förslag på två nya lagar som nu befinner sig ute på remiss: En som möjliggör byte av juridiskt kön vid 12 års ålder, med föräldrars medgivande men utan läkarutlåtande. En annan som behåller åldersgränsen på 18 år för kirurgiska ingrepp, men tar bort kravet på Socialstyrelsens tillstånd.  

I SVT:s Sverige möts uttryckte Mikael Landén, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, stark kritik mot den grundläggande tanken om att byta juridiskt kön.  

– Det ändrar inte mitt kön. Då måste vi uppfinna en kategori till, som är kön.

”Viktigt att bli bekräftade”

Maria Hansson, transaktivist, tycker tvärtom att lagen är ett stort steg i rätt riktning.  

– Varför ska staten bestämma att jag ska vara låst i det kön jag blev född till?, säger hon.  

Överläkare Fotios Papadopoulos är också positiv till förslaget. 

– För vissa är det viktigt att bli validerade och bekräftade i den könstillhörighet som de känner sig. Att visa ett id-kort och inte bli ifrågasatt när man hämtar ett paket från Postnord, det är också väldigt viktigt.

Se hela debatten om transvård och regeringens lagförslag i Sverige möts på SVT Play.

När regeringen ville modernisera könstillhörighetslagen 2018 fick förslaget hård kritik av lagrådet. Bland annat för att regeringen ville sänka åldersgränsen för att få göra kirurgiska ingrepp till 15 år, utan vårdnadshavares godkännande.

Nu har socialdepartementet skickat ett nytt förslag på remiss innehållandes två nya lagar – en om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen och en om ändring av det kön som framgår av folkbokföringen. Det här är de föreslagna förändringarna:

Lagen om ändring av kön

Departementet föreslår att barn från tolv år med vårdnadshavares medgivande ska kunna ändra sitt juridiska kön genom att ansöka hos Skatteverket, utan att det sker någon prövning eller kontakt med vården. I dag behöver man ett läkarutlåtande och vara 18 år för att ändra juridiskt kön.

Lagen om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen.

Skillnaden i det nya förslaget är att det inte ska krävas något tillstånd från Socialstyrelsen för att genomföra kirurgiska ingrepp. Prövningen görs i stället av vården. Åldern för könskorrigerande medicinsk behandling kommer fortsatt att vara 18 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.