Efter flera gråa veckor väntas nu rejält med snö i stora delar av Sverige – och en klart och solig första advent. Foto: TT/NTB

Meteorologen: Vit och solig advent för många

Uppdaterad
Publicerad

För den som traskar runt i det novembermörkret kan det gråa vädret kännas kompakt. Men ett snöväder som är på väg in över stora delar av Sverige väntas bjuda på rejält med vit snö och sedan en solglimt till första advent.

Novembervädret har länge hållit Sverige i sitt gråmilda järngrepp men det kan det nu bli ändring på i stora delar av landet. SMHI har inför torsdagen gått ut med en klass 1-varning om Dalarna, Gävleborg och Värmland där det snöade rejält redan under natten mot onsdagen.

Lågtrycket påverkar hela Sverige. Det innebär att det sent på onsdag och sedan under natten väntas öka på med snö i norra Svealand och norrut.

– Det fortsätter att snöa och det rör sig söderut, även på fredagen, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT.

Mest snö på fredagen

Det är också på fredagen som de största snömängderna väntas, då i östra Svealand och östra och inte Götaland. Det i kombination med frisk eller hård vind innebär att både väglagen och sikten blir dåliga.

Snön och vinden kan innebära en hel del besvär men det finns också en uppsida, enligt Rasmussen. Till helgen väntas lågtrycket dra bort österut vilket kan ge en hel del sol.

– Det är att när det här drar bort så kommer det förvisso kalla men också klara vädret. På första advent så ser det soligt ut, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.