Foto: TT

Så ska elsparkcyklarna hanteras vid snökaos

Uppdaterad
Publicerad

Snart nalkas den skånska vintern. Om det skulle bli ett vitt snötäcke över gång- och cykelbanor så väcks nu frågan om vad som händer med de elsparkcyklar som ligger i vägen när snöröjarna behöver komma fram.

Förra vintern kom det ingen snö i Malmö och problemet uteblev. Men ingen vet vad vädergudarna har för planer den här säsongen och på Malmö stad har frågan nu kommit på tal hur situationen ska hanteras.. 

– Vi har bestämt att om elsparkcyklarna ligger i vägen för snöröjarna så måste de stanna och plocka upp dem, vilket kommer att fördröja vårt arbete, säger Medin Zekmani som är verksamhetsansvarig för vinterförberedelserna.

Kan samlas in

På Voi, som tillhandahåller elsparkcyklar i Malmö, Lund och Helsingborg, är de förberedda på vintern. 

– Vår verksamhet kan snabbt stängas ner om det blir dåligt väder. Då kan vi ta in elsparkcyklarna, säger Erik André, nordenchef på Voi.

– Vi hoppas att de håller det löftet, det skulle verkligen underlätta för oss, säger Medin Zekmani, som menar att det finns en risk att elsparkcyklarna kommer bli påkörda av plogarna om de ligger under snön.

Ställer till problem i Lund

På Lunds renhållningsverk, som utför snöröjningen i Lund, hoppas de på Vois löfte, men är aningen skeptiska.

– Jag ser de här elsparkcyklarna ligga längs med cykelbanorna flera dagar i rad, säger driftchefen Peter Månsson.

Han menar att elsparkcyklarna ställer till det för dem även när det inte är snö.

– När vi kommer med sopmaskinerna för att göra rent cykelbanor och gångvägar blir det ett extra arbetsmoment när vi måste stanna och flytta undan dem.

Inlett samarbete i Helsingborg

För att underlätta för snöröjarna vill Voi inleda samarbeten och ha en dialog.

– I flera städer är vi i kontakt med de som genomför snöröjningen, säger Erik André.

Och i Helsingborg har diskussioner redan inletts om den antågande vintern.

– Voi har sagt att de ska anpassa sin verksamhet efter vintern och kan komma att plocka in sparkcyklarna om det behövs, säger Oscar Grönvall, trafikchef på Helsingborgs stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.