Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här möter den psykedeliska guiden Oskar en av sina klienter som nyligen upplevt en tripp. Foto: SVT/Svenskarna och den psykedeliska svampen

Saknar licens – guidar klienter på psykedelisk tripp

Uppdaterad
Publicerad

Oskar är varken läkare eller psykolog, men arbetar som guide för personer som vill prova psykedeliska droger som behandling för bland annat psykisk ohälsa. Han har märkt en ökning i popularitet och är fullbokad i flera månader framåt – trots de risker som finns. 

– Om man ger det till fel personer finns det en risk att man gör de personerna sjukare, säger Mikael Tiger, forskare på Karolinska institutet.

I “terapirummet” på ovanvåningen av sitt hus i villaförorten guidar Oskar sina klienter.

– De kommer med en substans, för det mesta MDMA eller psilocybin. Men också LSD då och då, säger psykedilska guiden Oskar i ”Edit: Svenskarna och den psykedeliska svampen”.

Eftersom substanserna som används inte tillhandahålls av Oskar själv är det klienterna som begår narkotikabrott.

”Vill ha lösning på sina problem”

Det narkotikaklassade ämnet psilocybin som finns i så kallade “magiska svampar” har i flera vetenskapliga studier visat sig hjälpa mot depression. Terapi med magiska svampar är inte en godkänd behandling i Sverige i dag, men vissa privatpersoner använder det ändå. 

– Folk vill ha en lösning på sina problem. Man känner: ”Det kanske är lösningen på min ångest eller min depression”, säger Oskar.

Svensk studie om psilocybin

På Karolinska institutet i Stockholm görs nu en studie där man undersöker om psilocybin skulle kunna användas som behandling mot depression.  

– Det intressanta med psilocybin är att effekten verkar vara långvarig. Du kan ha effekt flera månader av enstaka doser mot depression, så är det inte med andra mediciner, säger Mikael Tiger som är forskare på Karolinska institutet. 

Han poängterar att det dock finns risker med behandlingen, bland annat att man inte vet hur en patient kommer att reagera på ämnet innan hen tar det. Personer med en ökad risk för psykos riskerar även att fastna i psykotiska upplevelser. 

Se SVT Edits dokumentär Svenskarna och den psykedeliska svampen på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.