Psykolog: Oron för terrorhot lägger sig snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Tre månader efter att terrorhotnivån höjdes ligger den nu fortfarande kvar på fyra på en femgradig skala och enligt säkerhetspolisen är ingen förändring planerad. Men trots detta, har oron för ett terrordåd i Sverige lagt sig, enligt psykologen Eva Håkanson. – Man vänjer sig och då minskar oron.

Det var den 18 november förra året som Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) höjde terrorhotnivån från tre till fyra på en femgradig skala. Då hänvisade säkerhetspolisen till att risken för islamistisk terror ökat och att det fanns ett konkret hot mot Sverige. En man i 25-årsåldern anhölls i sin frånvaro misstänkt för att ha förberett terrorbrott i Sverige.

I flera medier skrevs det om oro och polisen uppmanade till extra vaksamhet.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

– Då tror jag att en del blev ganska rädda och undrade vart är vi på väg och vad kommer att hända. Den här typen av situationer väcker en hel del obehag, säger psykologen Eva Håkanson som tidigare var katastrofpsykologisk expert inom Stockholms läns landsting.

Vi vet i dag vad som hände. Dagen efter hotnivån höjts, den 19 november, greps en 22-årig man i Boliden. Men mannen visade sig vara helt oskyldig och han släpptes på fri fot den 22 november.

Fortsatt högt terrorhot

Det har nu gått tre månader och enligt NCT är det fortfarande aktuellt med en den höga terrorhotnivån. ”Sett i ljuset av de senaste händelserna i Europa och omvärlden råder det för närvarande ett svårbedömt läge och terrorhotbedömningen ses över kontinuerligt”, skriver de.

Men trots att terrorhotnivån fortsatt ligger på den näst högsta nivån menar Eva Håkanson att oron lagt sig.

– Jag tror att många inte ens minns eller tänker på det. Det har inte talats så mycket om hotnivån i nyheterna och då vänjer man sig och då minskar oron. Tre månader är en lång tid i sammanhanget.

Tips om man är orolig:

Man bör hålla sig till sina närstående och leva så normalt som möjligt.

Man bör göra vardagliga saker, inte glömma bort att göra trevliga saker.

Följ media men inte slaviskt. Händer det saker blir det lätt att man lyssnar för mycket och man får en känsla av att saker händer oftare för att det rapporteras så mycket om varje enskild händelse.

Säkerhetspolisens hotnivåskala

1. Inget hot. Inget hot har identifierats. 

2. Lågt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg. 

3. Förhöjt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd. 

4. Högt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög. 

5. Mycket högt. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög. 

Källa: sakerhetspolisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet