Personer som känner FONO kan delas upp i tre kategorier. Här förklarar psykologen Björn Hedensjö vilka de är – och hur de kan tackla sina rädslor. Foto: Karin Fallenius/SVT

Psykologen: Så tar du dig ur ”coronabubblan”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har fått svenskarna att tråna efter social närhet och folkliv. Men är vi redo att återgå till det normala? Flera psykologiska studier larmar om risken för ett bakslag för den psykiska ohälsan när restriktionerna släpps.

– Vissa kommer behöva träna på att träffa folk igen, säger psykologen Björn Hedensjö.

Coronarestriktionerna har släppts och svenskarna kan snart återgå till ett mer normalt liv.

Rädsla för det normala

Betyder det att gatorna kommer att fyllas med frihetstörstande människor? Inte nödvändigtvis. Alltfler psykologiska studier pekar på att det tvärtom kan bli svårt för vissa att anpassa sig till det nygamla, pandemifria, livet.

– Det har till och med fått ett begrepp. Det kallas FONO och betyder fear of normal, säger Björn Hedensjö, psykolog.

Vissa experter har gått så långt att de förutspått en ”tsunami av psykisk ohälsa”. Andra tror på en mer försiktig utveckling.

– Jag tror att det kommer se väldigt olika ut i olika länder. I en brittisk studie sa en av fem att de var rädda för viruset, trots att pandemin i princip är över där. Men där har restriktionerna varit betydligt striktare än här, säger Björn Hedensjö.

Äckelkänslor och coronabubbla

Vad är det som gör att inte alla jublar högt vid tanken på släppta restriktioner? De psykologiska mekanismerna skiljer sig åt mellan olika grupper, menar Björn Hedensjö.

– Det finns de som mått väldigt bra i coronabubblan och inte vill släppa taget. Andra är introverta i grund och botten och har blommat i sin introversion när de inte träffat andra människor. De kan behöva lite social träning i början.

Pandemin har gjort oss mer medvetna om baciller och virus. Vissa upplever nya känslor av äckel – inför nästan allt och alla.

– Äckelkänslor är djupt mänskliga men det gäller att inte låta äcklet ta för stor plats. För att inte bli låst måste man helt enkelt ge sig ut och exponera sig för andra människor. Gå på restaurang, hoppa på bussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.