Foto: Privat/Wikimedia

Psykoterapeuten: Mobbade visar samma symptom som tortyroffer

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har SVT Nyheter lyft det ständigt aktuella ämnet #mobbning i våra plattformar. Berättelserna strömmar in från hela landet. Men vem är det som mobbar? Hur påverkas kroppen? Och vad kan man göra åt det? Reza Emdad, legitimerad psykoterapeut och expert på området förklarar vad som händer.

Forskning visar att mobbningsbeteende utvecklas så tidigt som vid tre års ålder. Och personer som inlett sina år på förskolan med att mobba kommer sannolikt fortsätta även i vuxen ålder:

– Mobbning kan etableras så tidigt som vid tre års ålder. Forskning visar att mobbningsbeteende är relativt stabilt från barndom till vuxenålder, och att ett barn som blir mobbare i skolan utvecklar ett antisocialt beteendemönster i vuxenålder och på arbetsplatsen, förklarar Reza Emdad.

#mobbning

Riskerar få permanenta skador

I vissa fall kan skadorna från mobbning bli permanenta och enligt Reza Emdad liknar det skadorna som tortyrdrabbade offer visar.

– Mobbningsdrabbade individer med posttraumatisk stress visar liknande symptom som tortyrdrabbade individer med PTSD.

Men vad man ska göra åt situationen är inte alltid enkelt att veta, men en vanligt fel som begås är att man blandar ihop ”mobbning” med ”konflikt”.

– Många arbetsplatser kallar mobbning felaktigt för en ”konflikt”. Skillnaden mellan konflikt och mobbning ligger i att det alltid råder maktobalans i mobbningsspiralen. Mobbaren är alltid starkare i någon avseende jämfört med offret. Konflikt kan leda däremot till utveckling om den hanteras på rätt sätt men mobbning leder alltid till destruktivitet, säger han.

– Mobbning, till skillnad från en konflikt, är en potentiellt traumatisk händelse som är förknippad med skuld och skam, känslor som kan bäras såväl av offret som av omgivningen. Hos både barn och vuxna blir traumat ofta onämnbart och är inget man gärna talar om.

Vittnena besitter makten

Hur hanterar man bäst mobbningssituationer?

– Enligt min vetenskapliga modell besitter vittnena en otroligt stor makt. När man vill komma till rätta med problemet är det där man ska lägga fokus, inte enbart på samspelet offer- förövare. Om en majoritet av de ”tysta” personerna runtomkring säger ifrån och visar nolltolerans gentemot informella chefer och interna, dolda grupperingar på arbetsplatsen då får ingen mobbare möjlighet att rekrytera sina offer, säger Reza Emdad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet