En rysk Topol-M interkontinental ballistisk robot på röda torget inför militärparaden den 7 maj 2019. Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

Putin varnar för sammanbrott i kärnvapenavtal

Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin varnar för att det så kallade New Start-avtalet med USA håller på att bryta samman. Avtalet reglerar ländernas strategiska kärnvapen och löper ut 2021 – utan att nya förhandlingar inletts, rapporterar Reuters.

New Startavtalet började gälla 2011 och löper ut 2021. Det begränsar USA och Rysslands strategiska vapen som är operativa, vilket innebär de strategiska kärnvapnen (robotar och bomber) som är ämnade mot strategiska mål som stora städer, militärbaser och energiförsörjning för att nämna några exempel.

De strategiska robotarna finns på marken, i ubåtar och i tunga bombplan. De har ofta mycket lång räckvidd och kan nå andra kontinenter.

Färre kärnvapen

Startavtalen mellan USA och Ryssland är en av förklaringarna för att antalet kärnvapen minskat dramatiskt sedan det Kalla kriget. Avtalet löper ut 2021 och president Vladimir Putin säger att han ser en ”betydande risk att de internationella systemen för vapenkontroll kan bryta samman” uppger den brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Putin uppger att det ännu inte har inletts samtal med Washington om att förlänga New Startavtalet efter 2021.

Men när han talade i den statliga ryska televisionen på torsdagen sa han att det senaste telefonsamtal med USA:s president Donald Trump hade ändå ingett viss optimism.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer