Peter Mangs ”rädd att bli bortglömd”

Uppdaterad
Publicerad

Seriemördaren Peter Mangs kan ha flera tänkbara motiv till att plötsligt erkänna ett våldsdåd som han förnekade i rätten, anser Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.

– Ett kan vara att bli lite uppmärksammad igen, att inte bli bortglömd, säger han.

Seriemördaren Peter Mangs har nu erkänt ett av de två mord som han tidigare dömts för efter att ha nekat i två- och ett halvt år. Det gäller mordet på Trez West Persson i oktober 2009. Mangs säger att han såg sig som en ”straffande hämnare på jakt”.

Rättegången mot Mangs

Kan följas av fler

Andra anledningar till erkännandet kan vara dåligt samvete och en vilja att lägga brottet bakom sig, eller en önskan att ge ett bra intryck och ställa sig in hos kriminalvårdspersonalen, menar Åsgård.

Åsgård utesluter inte att erkännandet kan följas av fler och då möjligen även omfatta åtalspunkter där Mangs blivit friad.

Han påminner om att lasermannen, John Ausonius, efter en tid i fängelse började erkänna mordförsök och rån som han tidigare nekat till.

Starkt egocentrisk

Av intervjun med Mangs framgår att han anser sig stå vid sidan av lagen och inte självklart tycker att det är fel att skjuta mot andra.

”Jag gjorde fel av rätt skäl”, säger Mangs om mordet på Trez West Persson.

– Det uttrycker en starkt egocentrerad bild av hur världen är ordnad som är oerhört skrämmande för oss som inte tänker på det sättet.

TT: Bör inte en sådan person dömas till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse?

– Var man än befinner sig så bör man få vård, säger Åsgård.

Fakta

Fallet Mangs

41-årige serieskytten Peter Mangs dömdes i april av hovrätten i Malmö för två mord och mordförsök mot åtta personer. Han fälldes dessutom för bland annat grovt olaga hot och skadegörelse.

* Skottdåden skedde i Malmö 2003-2010. På nästan alla punkter fälldes Mangs mot sitt nekande. Straffet blev livstids fängelse.

* Hovrätten frikände Mangs på åtalspunkter som gällde ett mord 2003 och fem mordförsök 2010.

* Domen överklagades till Högsta domstolen (HD), där Mangs krävde att bli frikänd. HD beslöt i juni att inte bevilja prövningstillstånd. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Mangs

Mer i ämnet