Finansminister Magdalena Andersson (S), till höger, har tidigare uppmanat svenskar att inte ge pengar till tiggare. Foto: TT

Analys: Räkna med S-förslag mot tiggeriet före valet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Tiggerifrågan är kontroversiell och splittrar både block och partier. Men en sak är klar: Socialdemokraterna lär knappast våga gå in i höstens valrörelse utan ett förslag om att stoppa tiggeriet.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Statsminister Stefan Löfven har själv sagt att tiggeriet måste få ett stopp. Flera statsråd har också tagit avstånd från tiggeriet genom att uppmana människor att inte ge pengar till tiggare.

Men trots statsministerns uttalanden har han varit vag när det kommer till konkreta åtgärder. Inom socialdemokratin är ett nationellt förbud mycket kontroversiellt. I partiet finns såväl varma anhängare av ett förbud som arga motståndare.

Val 2018 – #dinröst

Den översyn av ordningslagen som den senaste partikongressen beslutade om för att minska tiggeriet har inte heller kommit till stånd. Inom Socialdemokraterna hävdar man att det beror på motstånd från koalitionspartnern Miljöpartiet.

En del åtgärder har dock genomförts mot tiggeriet de senaste åren. Det har till exempel blivit enklare att avhysa illegala bosättare från privat mark, inom Stockholms lokaltrafik har reglerna mot tiggeri skärpts och i sommar skärps också människohandelslagen för att göra det enklare för polisen att ingripa mot ligor som tvingar utsatta människor att tigga.

Tydlig väljaropinion

Men tiggeriet finns ännu kvar i Sverige i betydande omfattning, inte bara i storstäderna utan också på mindre orter. Om det har ökat eller minskat är oklart, men det är ett väl synligt samhällsproblem, som de flesta väljare stöter på i olika sammanhang.

Och väljaropinionen är tydlig i frågan. En kraftig övervikt av väljarna vill se ett tiggeriförbud. När undersökningsföretaget Novus senast undersökte frågan ansåg 59 procent av de tillfrågade att det är ett bra förslag att förbjuda tiggeri, medan 23 procent ansåg att det var ett dåligt förslag. 18 procent svarade vet ej.

Press på S

Och när både Moderaterna och Sverigedemokraterna nu kräver ett nationellt tiggeriförbud sätter det förstås press på Socialdemokraterna. Inte minst med tanke på att partiet vill gå till val på hårdare tag och ordning och reda.

De socialdemokratiska valstrategerna fruktar att tiggerifrågan i kombination med flyktingfrågan ska driva väljare till de två politiska huvudmotståndarna Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Neutralisera tiggerifrågan

Därför planerar partiet sitt motdrag: att före valrörelsen presentera ett förslag som kan neutralisera tiggerifrågan som partiskiljande fråga. Det handlar alltså om ett förslag som ska motverka eller helt stoppa tiggeriet. Hur det ska se ut är ännu oklart. Flera alternativ finns dock.

Det är förstås möjligt att föreslå ett nationellt tiggeriförbud enligt samma modell som Moderaterna och Sverigedemokraterna. Ett liknande förbud finns redan i bland annat Danmark. Men att Socialdemokraterna skulle välja att rakt av kopiera sina motståndares förslag inför valrörelsen är inte något huvudalternativ.

Eskilstuna-modellen

Ett annat alternativ är då den modell som planeras i Eskilstuna där tiggare ska tvingas att söka tillstånd av polisen. Här har Socialdemokraterna och Moderaterna gjort upp i frågan. Syftet är att minska tiggeriet i de centrala delarna av kommunen. Även om det inte handlar om ett uttryckligt förbud, kommer det i praktiken att göra det betydligt svårare för den som vill tigga på offentlig plats.

Någon rättslig prövning av detta förslag har ännu inte skett, men Vellinge kommun som ville inför ett lokalt förbud mot tiggeri fick bakläxa av förvaltningsrätten i Malmö.

Oavsett vilken linje Socialdemokraterna väljer för att försöka stoppa tiggeriet lär det bli kontroversiellt bland många partimedlemmar.

Splittrade block

Och inte blir det enklare att hantera för den regering som tillträder efter valet. Inte bara Socialdemokraterna är splittrade internt. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet är starka motståndare till ett tiggeriförbud. Läget är liknande inom Alliansen. Här är det bara Moderaterna som vill ha ett nationellt tiggeriförbud. Övriga partier är skeptiska.

Vilken roll kan då Sverigedemokraterna spela, som precis som Moderaterna vill ha ett tiggeriförbud? Ja, kanske ingen roll alls med tanke på att varken Socialdemokraterna eller Moderaterna är intresserade av ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Bland en del socialdemokrater och moderater lever dock hoppet på en uppgörelse mellan de båda partierna. Men också det lär bli svårt så länge de inte sitter i samma i regering, utan måste ta hänsyn till andra partier som inte alls vill samma sak.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet