Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åhörare på väg in i sal 37 i Stockholms Tingsrätt där rättegången startar mot mot en man i 60-årsåldern för bland annat grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt. Foto: Jonasd Ekströmer/TT

Rättegång mot spionmisstänkt svensk-rysk man

Uppdaterad
Publicerad

En svensk-rysk man i 60-årsåldern som varit bosatt i Sverige i 25 år misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet genom att ha inhämtat information för Rysslands räkning i minst tio år. Mannen har hela tiden nekat till brott. Den 4 september startade rättegången mot honom i Stockholms tingsrätt.

Mannen och hans hustru greps under en uppmärksammad gryningsräd i ett villaområde utanför Stockholm i fjol. I medier har de beskrivits som ”spionparet” eftersom hon inledningsvis också var misstänkt. Alla misstankar mot hustrun har dock lagts ner.

60-åringen står nu åtalad för att ha begått brott kopplade till rysk militär teknikanskaffning. Brotten ska ha ägt rum under en tioårsperiod genom bolag som mannen äger, bland annat ett som sysslar med handel och industriell utrustning. Teknologin ska sedan ha exporterats till Ryssland.

Mannen greps under en uppmärksammad gryningsräd i ett villaområde utanför Stockholm i fjol. Foto: Anders Molin

Åtalet rör grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige, grov olovlig underrättelseverksamhet och grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt. Det har enligt kammaråklagare Henrik Olin utgjort ett betydande hot mot nationell säkerhet, i både Sverige och USA.

– Verksamheten har bestått i att NN och hans företag utgjort en plattform för det ryska militära underrättelsetjänsten, GRU, och en del av det ryska, statliga systemet för olovlig teknikinförskaffande från Väst.

Den åtalade misstänks ha samlat information om samt införskaffat olika föremål som den ryska staten och försvarsmakten inte kunnat skaffa sig på den öppna marknaden, på grund av exportregler och sanktioner.

Nekar till anklagelserna

Enligt åklagarens sakframställning har den misstänkte utgjort ”en nod”, en knutpunkt, av flera i ett mer omfattande nätverk av rysk, olovlig teknikanskaffning som sträcker sig tillbaka till Sovjettiden.

– Jag tycker att man kan kalla honom en anskaffningsagent, för att få en förståelse för den här brottsligheten, säger Olin.

Mannen, som invandrat till Sverige från Ryssland och har svenskt medborgarskap sedan 2012, nekar till alla anklagelser.

– Han har inte gjort sig skyldig till något av det som åklagaren anfört, säger mannens advokat Ulrika Borg.

SVT:s kriminalreporter Sofia Yohannes var på plats i Stockholms tingsrätt på rättegångens inledande dag.

– Enligt vad andra experter också säger så är det här en strategi Ryssland använder sig av, att man har företag och personer runtom i världen som på något sätt använder sig av sina kontakter för att inskaffa det som Ryssland behöver, säger hon i i Morgonstudion.

SVT följer rättegången och texten uppdateras löpande. Se hela sändningen från SVT Nyheter här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt – se bakgrunden om den misstänkta spionen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.