Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Ebbesson, professor i miljörätt på Stockholms universitet, svarar på tre frågor om Auroras stämning mot staten. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rättsexperten om Greta Thunbergs stämning av staten: ”Unikt fall”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk domstol gav under tisdagen grönt ljus för en stämningsansökan gällande brister i klimatåtgärder som riktats mot staten.

– Vi har aldrig haft någon rättsprocess som liknar denna i Sverige tidigare. Att hålla staten ansvarig för en så stor fråga och att det prövas juridiskt är unikt, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt på Stockholms universitet.

Bakom stämningen står klimataktivistgruppen Auroragruppen med omkring 300 deltagande ungdomar, däribland Greta Thunberg. De anser bland annat att staten bryter mot Europakonventionen genom att inte agera kraftigt nog i klimatfrågan.

Liknande rättsliga processer mot stater har tidigare drivits internationellt, såväl i Europa som Sydasien och Sydamerika. Utfallet och effekterna av processerna har varit olika men generellt så påminner det om statens ansvar i frågan samt skapar politisk och rättslig diskussion, menar Jonas Ebbesson, professor i miljörätt på Stockholms universitet.

– Får vi en regering som snabbt ändrar kurs i politiken måste man påminna den om att den svenska staten genom vår grundlag, vår klimatlag, vår part i Europakonvention samt Parisavtalet har rättsliga förpliktelser. Rättsprocesserna påminner oss om det, säger han.

Politik och juridik

Utsikterna för det svenska fallet är beroende av hur staten väljer att bemöta stämningen samt den bevisning som kommer presenteras i målet, menar Jonas Ebbesson. Det kommer bli en delikat fråga för domstolen att avgöra vad som har juridisk grund och vad som kan uppfattas som politik, förklarar han.

– Lika viktigt som att statens ansvar ska kunna prövas i domstol, lika viktigt är det att klimatpolitiken i sig inte ska utformas av domstol. Domstol ska pröva det rättsliga ansvaret hos staten, säger Jonas Ebbesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet