Rättsexperten om hur du påverkas av nya pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet besökare på bland annat gym, badhus och  affärer begränsas i och med den nya pandemilagen som nu gäller i Sverige. Hör rätssexperten Olof Wilske om hur du kan påverkas som privatperson av de nya reglerna.

Den nya pandemilagen började gälla under söndagen och är tänkt att vara i kraft fram till sista september. Men hur påverkas enskilda medborgare av den nya lagen? Olof Wilske, universitetslektor i konstitutionell rätt vid Uppsala Universitet berättar mer i SVT:s Morgonstudion.

– Om du bryter mot en föreskrift mot att man inte får samlas ett visst antal personer eller att du är på en plats som är avstängd så kan du få böter, säger Olof Wilske.

Coronapandemin

– Man har varit noga med att väga intressena mot varandra så man inte ska göra för stora inskränkningar i våra fri- och rättigheter, fortsätter han.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet