Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ledargestalterna var vänner men blev rivaler – så har konflikten inom nätverket Foxtrot eskalerat.

Majid och Abdo i centrum av blodiga gängkonflikten

Uppdaterad
Publicerad

33-årige Ismail Abdo var gängledaren Rawa Majids högra hand. Nu är de dödsfiender. Polisen misstänker att Abdo, som är häktad i sin utevaro, gömmer sig i Turkiet – samtidigt pågår en rättegång som kan kasta nytt ljus över konflikten.

Splittringen inom toppskiktet i det kriminella nätverket Foxtrot misstänks ha resulterat i en hänsynslös våldsvåg i Sverige och utomlands. Flera personer har mist livet.

En av dem är Ismail Abdos mamma som sköts ihjäl i en villa i Uppsala för snart två veckor sedan.

Upprinnelsen till den pågående hämndspiralen är två händelser i början av september i Istanbul i Turkiet, enligt SVT:s uppgifter. Först ska en person i Ismail Abdos falang ha misshandlats – svaret blev en skjutning mot en adress med koppling till Rawa Majids falang.

Sedan dess har hämnddåden avlöst varandra i städer som Uppsala, Stockholm och Norrköping.

– Vi konstaterar faktum: personer vi tidigare har sett stå nära varandra gör inte det längre utan har ställt sig på motsatta sidor, säger Andreas Pallinder, chef för Uppsalapolisens utredningssektion.

Interna blåsningar

Men det finns också uppgifter som tyder på att splittringen inom nätverkets toppskikt började tidigare med interna blåsningar.

Ett aktuellt gängmål i rätten tar upp ett misstänkt dubbelspel från Rawa Majids sida. Enligt åklagaren misstänks han ha lurat sina egna knarkkurirer och stulit narkotika från en annan person inom Foxtrotnätverket. Chattar i förundersökningen pekar på att det handlar om en person som kallas ”Dr Phil”, ett alias som polisen kopplar till Ismail Abdo.

Tidigare dömd till fängelse

Abdo är sedan tidigare dömd för bland annat vapeninnehav och grovt narkotikabrott, 2016 dömdes han till fängelse i fem och ett halvt år. Sedan förra hösten är han häktad i sin utevaro misstänkt för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling gällande 100 kilo amfetamin.

”Ismail Abdo har haft en betydande roll vid ovan nämnd hantering av narkotika”, står det i häktningsprotokollet.

Men Ismail Abdo har inte gått att gripa.

– På goda grunder tror vi att han befinner sig i Turkiet och vi vet också att han blivit turkisk medborgare. Och Turkiet lämnar som bekant inte ut sina medborgare, han är efterlyst i hela världen, säger Daniel Jonsson, kammaråklagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.