Foto: TT

Lööf om Wallström: ”Hon har en imponerande uthållighet”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen berättade Margot Wallström (S) att hon lämnar regeringen och sitt uppdrag som utrikesminister och flera partiledare kommenterar nu hennes avgång. Annie Lööf (C) beskriver den avgående utrikesministern som en politisk ledare med imponerade uthållighet och Jonas Sjöstedt (V) skriver att Wallström varit ”en av de mer progressiva ministrarna”.

”Wallström har en imponerande uthållighet som politisk ledare nationellt och globalt under 40 år. Vi har tyckt olika ibland, men jag hyser stor respekt för hennes engagemang för jämställdhet, fred konfliktlösning och miljö. Tack @margotwallstrom för alla år i demokratins tjänst!” skriver Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, i ett inlägg på Twitter.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt riktar även han ett tack till Wallström med följande ord på sitt Twitter-konto:

”Tråkigt att höra att @margotwallstrom lämnar regeringen. Hon har varit en av de mer progressiva ministrarna, inte minst vad gäller erkännandet av Palestina, i arbetet för kvinnors rättigheter och i debatten om att Sverige skulle underteckna FN:s konvention mot kärnvapen. Tack!”.

Kristersson: ”En djupt engagerad politiker”

Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterar kort Wallströms avgång skriftligt:

”Vi har ofta gjort olika politiska bedömningar av internationella frågor, men jag har också lärt känna Margot Wallström som en sympatisk och djupt engagerad politiker som vill värna Sveriges ställning i världen.”

Nyamko Sabuni uttalar sig i en skriftlig kommentar till SVT:

”Margot Wallströms långa politiska karriär kännetecknas av ett gediget engagemang för Sverige, EU och globalt samarbete. Även om vi inte landat lika i alla politiska ställningstaganden, har hon varit en röst för ökad jämställdhet, solidaritet och demokratiutveckling. Jag önskar Margot all lycka med framtida utmaningar och mer tid för sina nära och kära.”

Lövin: ”Kommer sakna henne som kollega”

Miljöpartiets språkrör och miljöministern Isabella Lövin, skriver till SVT att hon kommer att sakna Wallström.

”Jag har alltid uppskattat Margots starka fokus på jämställdhet och hållbarhet. Hon har satt ett stort avtryck inte minst genom begreppet feministisk utrikespolitik som flera länder tagit till sig. Kommer sakna henne som kollega, men önskar all lycka framåt”, uppger hon i en skriftlig kommentar.

SVT söker samtliga riksdagspartiers ledare för en kommentar. Ebba Busch Thor (KD) har avböjt att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer