• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer meddela vem som blir Sveriges nya utrikesminister på tisdag. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Stefan Löfven: Wallström står upp för vad hon tror på

Uppdaterad
Publicerad

Margot Wallström (S) vill lämna posten som utrikesminister. Det meddelande hon under fredagen. Vem som blir Sveriges nya utrikesminister kommer statsminister Stefan Löfven att meddela vid riksmötets öppnande, uppger han i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Under torsdagseftermiddagen blev det officiellt att Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) vill avgå, vilket hon uppger i en intervju med Dagens Nyheter.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att Wallström som utrikesminister i Sverige har mött stor respekt och uppskattning runt om i världen, uppger han i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

”Vår aktiva och framgångsrika utrikespolitik är förstås en viktig del i detta”, skriver Löfven.

Löfven: Wallström står upp för vad hon tror på

Stefan Löfven skriver också att ”Margot Wallström är en politiker som står upp för vad hon tror på. De här fem åren har varit omvälvande i världspolitiken. I denna oroliga omvärld har Wallström alltid stått upp för jämställdheten och jämlikheten, för diplomatin och freden.”

Det är en förklaring till att hon är ”så omtyckt och respekterad – både i Sverige och i världen”, enligt Löfven.

Ny utrikesminister

Wallström har varit utrikesminister i statsminister Stefan Löfvens (S) regering under fem år. Redan till på tisdag behöver han hitta en ny departementschef då han ska läsa upp regeringsförklaringen.

”Jag kommer i samband med riksmötets öppnande att återkomma till frågan om vem som blir Sveriges nästa utrikesminister”, uppger Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer