Clara kunde inte få tag på den smärtstillande medicin hon hade fått utskrivet till 6-årige sonen Vilhelm. – Vi klarar oss, men jag är frustrerad över att folk bunkrar till friska barn. Foto: privat och Jessica Gow / TT

6-årige Vilhelms receptbelagda medicin slut på alla apotek

Uppdaterad
Publicerad

När Clara skulle hämta ut receptet med smärtstillande till 6-årige sonen så var det slut på alla apotek.
– Man blir frustrerad över att folk bunkrar till friska barn, sen finns det inte till de som verkligen behöver, säger hon.

Claras 6-årige son Vilmer fick en fraktur i armen i måndags när han ramlade i en rutchskana. Läkaren skrev ut ett recept på flytande Alvedon, men när Clara skulle hämta ut det var det slut på alla apotek.

– Jag har kollat online, jag försökte ringa apotekets kundtjänst och i dag har jag kört runt i en och en halv timme, men det finns ingenstans, säger Clara till SVT.

Hon berättar att apoteken försökte hjälpa till och kolla upp lagersaldo hos andra butiker, men när Clara åkte dit visade det sig vara fel.

– Det verkar vara slut hos leverantören och de vet inte när de kommer få in mer, säger Clara.

Många har bunkrat upp

Flytande Alvedon går att köpa receptfritt på apoteket och det är en av de varor som har gått åt snabbt när många personer har bunkrat upp de senaste veckorna.

Clara bestämde sig till slut för att köpa sugtabletter i stället.

– För min pojke på 6 år går det bra, men hur skulle det vara med en 3-4-åring som det inte går att få i tabletter? Vissa läkemedel som man kan få på recept borde apoteken kanske hålla några så att det går att hämta ut receptet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet