Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Regeringen kommer ju genomföra en kraftig sänkning av reduktionsplikten åtminstone ” – hör riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) Foto: TT

SD-källor: Förhandlar om nivån på reduktionsplikten

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om reduktionsplikten har blivit en konfliktfråga i Tidösamarbetet och hissas nu till cheferna för regeringens samordning. Samtidigt mildrar SD kraven på inblandning av biobränslet i bensin och diesel.

– Vi får se vad det landar i, säger Martin Kinnunen (SD).

I valrörelsen gick Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna alla fram med löften om rejält sänkta bränslepriser. Det skulle bli verklighet med framför allt sänkt reduktionsplikt, alltså kravet på inblandning av biobränsle i bensin och diesel.

Men en knäckfråga har varit hur låg inblandningen ska vara. Statsminister Ulf Kristersson (M) har sagt att den 1 januari 2024 ska ner på ”EU:s lägstanivå”, vilket regeringen definierat till 6 procent.

Klimatkrisen

SD:s tolkning hittills: noll procent.

Men nu mildrar de sverigedemokrater som SVT varit i kontakt med kraven på mängden inblandning. En SD-källa säger att partiet kan tänka sig ett spann på 0 till 6 procent.

– Regeringen kommer att genomföra en kraftig sänkning av reduktionsplikten åtminstone. Sedan får vi se vad det landar i, säger Martin Kinnunen (SD), klimatpolitisk talesperson.

Hissas till högsta nivå

Frågan har nu hissats direkt till statssekreterarnivån i regeringens samordning, där de borgerliga partierna och SD står inför uppgiften att hitta en gemensam väg framåt. Det är den högsta nivån innan partiledarna kallas in.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) poängterar i ett mejl till SVT att ”ju lägre reduktionsplikt vi har desto mer behöver vi väga upp med andra åtgärder för att minska utsläppen.”

– Liberalerna trycker på för att man ska sänka, precis som man är överens om, men det måste också gå ihop med klimatmålen. Det kommer inte att landa på noll, säger en liberal i Regeringskansliet.

Men Sverigedemokraterna är inte intresserade av att diskutera motåtgärder – bara förhandla en siffra för mängden inblandning. Allt annat vore att förhandla frågan på nytt, lyder budskapet.

Mildrar kraven

Det är viktigt för både regeringen och SD att lösa frågan så fort som möjligt eftersom bensinbolagen förväntar sig besked.

– Frågan har dessutom hängt i luften länge och är den spetsigaste fråga vi haft att hantera i samarbetet så vore bra om vi kunde bli klara med den, säger en sverigedemokrat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet