Näringsminister Ibrahim Baylan (S) avfärdar uppgifterna om att regeringen försökt mörka en promemoria kring en eventuell nedläggning av Cementas kalkbrytning på Gotland. Foto: TT

Regeringen anklagas för att ha mörkat rapport om Cementa

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen har kallat näringsminister Ibrahim Baylan (S) till riksdagens näringsutskott. Enligt oppositionen kan regeringen ha försökt mörka en promemoria kring en eventuell nedläggning av företaget Cementas kalkbrytning på Gotland. Detta avfärdar näringsministern i en intervju med SVT. 

– Det är väldigt märkligt. Regeringen har bett myndigheten ta fram den här rapporten och så fort den kom till departementet var den också en offentlig handling, säger Ibrahim Baylan. 

På uppdrag av regeringen tog myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU, fram en promemoria om vilka konsekvenser en eventuell nedläggning av Cementas kalkbrytning på Gotland skulle få. Myndigheten levererade promemorian fredagen den 20 augusti i år.  

Under ett telefonmöte med företrädare för Regeringskansliet ombads myndigheten att avvakta med att gå ut med promemorian. 

– Regeringskansliet ville att vi skulle avvakta när det gällde publiceringen av pm:et för att kunna ta del av innehållet, säger Göran Risberg, ställföreträdande generaldirektör på SGU. 

Praktiska skäl bakom beslut

Göran Risberg säger att han inte uppfattade regeringens önskemål om uppskjuten publicering som ett sätt att mörka. Enligt Risberg låg praktiska skäl låg bakom beslutet, och han poängterar att innehållet i promemorian inte skiljer sig nämnvärt från slutsatserna i en tidigare uppmärksammad rapport kring Cementa. En promemoria som konsultfirman Ramboll skrev på regeringens uppdrag.  

– Man kan säga att det vi kom fram till var i stort sett samma sak, det vill säga att det kommer att bli problem om cementtillförseln från Cementa upphör.

Hanteringen av rapport kritiseras

Hanteringen av pm:et får kritik av oppositionen, som nu vill kalla näringsministern Ibrahim Baylan till riksdagens näringsutskott. 

– Jag tycker att han ska svara på frågan om varför han och departementet har mörkat rapporten. Jag tycker att det är skandalöst och därför måste korten på bordet, säger Lars Hjälmered, (M) ordförande i näringsutskottet.  

Catharina Elmsäter-Svärd, vd på branchorganisationen Byggföretagen, är kritisk till hur regeringen skött frågan kring en eventuell nedläggning av verksamheten i Slite på Gotland.  

– Den här frågan är kritisk för Sverige. Det hade varit bra för allmänheten att känna till vilka effekter ett stopp i Slite får, precis det som SGU säger i sin rapport, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.