Kött ska alltid ursprungsmärkas i butiker, men detsamma gäller inte på restaurangmenyerna. Foto: Bertil Ericson/TT

Regeringen ett steg närmare köttinformation på restauranger

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att restauranger ska ha obligatorisk ursprungsinformation av kött. Livsmedelsverket får nu ett uppdrag att ta fram underlag för en anmälan till EU-kommissionen.

Köttprodukter är ursprungsmärkta i butiker, men den regeln gäller inte för restauranger. Uppgörelsen om ursprungsmärkning av kött är något som finns med i Januariöverenskommelsen.

– För svenska konsumenter är det här ett av de viktigaste skälen till de val man gör när man handlar i butik och de val man skulle vilja göra när man ska äta på restaurang, säger Jennie Nilsson (S) landsbygdsminister.

Ser svårigheter

Restaurangbranschens arbetsgivarorganisation Visita ser svårigheter med obligatorisk ursprungsinformation av kött.

– Information till konsumenter är bra men restauranger får ibland kött av annat ursprung än det beställda, då tvingas de trycka om menyer, skriva om information på hemsidor vilket är tidskrävande och orimligt, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Konsumenten viktigast

Men landsbygdsministern menar att konsumenternas rätt att veta var det kött eller den fågel de köper kommer ifrån är något som väger tyngre.

– Poängen med det här är att konsumenterna ska kunna göra informerade val där man själv väljer vilka kvaliteter man vill ha av det man handlar, sedan är det upp till restaurangerna att välja om de vill tillgodomöta konsumenternas krav, säger Jennie Nilsson (S).  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.