WWF ser en trend att allt fler människor byter ut köttet på tallriken mot ost.
– Då måste vi titta på vad det finns för hållbarhetsutmaningar med osten, säger Anna Richert, matexpert på WWF.
I höst kommer WWF lansera en uppdaterad version av konsumentguiden Köttguiden, och där kommer de att titta närmare på olika importerade ostar som ersätter kött för många svenskar. De kommer att granska flera ostar, bland annat halloumi.
– Halloumi är en av de produkterna som ersätter kött på tallriken. Om man tror att man gör ett bra val, då är det viktigt att ha ett bra underlag. Det kan faktiskt vara så att det valet är sämre än den köttbit man just valde bort. Det är en risk som vi på WWF vill belysa. Vi vill hjälpa konsumenterna att välja rätt, säger Anna Richert.
WWF: ”Försiktig med varor från Cypern”
Importen av halloumi har ökat explosionsartat i Sverige, från 21 ton 2010 till 4 000 förra året. All halloumi importeras från Cypern, det land i Europa som ger allra mest antibiotika till djuren inom lantbruket. Djuren på Cypern får nästan 40 gånger mer antibiotika än svenska djur.
Det finns inga siffror på vilka djurslag som faktiskt får mest antibiotika. Förutom kor, får och getter finns även grisfarmar på Cypern. Och halloumin i sig innehåller inte antibiotika och är ofarlig att äta.
Antibiotikaresistens räknas idag till ett av de största hoten mot den globala folkhälsan. År 2050 riskerar tio miljoner människor att dö om inte krafttag tas mot antibiotikaresistensen, enligt FN. Därför vill WWF höja svenskarnas medvetandet om hur mycket antibiotika som används inom livsmedelsproduktionen i många länder.
– Jag tycker att konsumenterna förtjänar att veta mer om det här. Jag tycker att det är en anledning att vara väldigt försiktig när man väljer produkter från Cypern i butik, säger Anna Richert, matexpert på WWF.
RÄTTELSE: En tidigare version av den här artikeln hade rubriken ”WWF: 'Halloumi kan vara sämre för miljön än kött'”. Rubriken har ändrats till ”WWF: 'Halloumi kan vara sämre än kött'” för att bättre spegla innehållet i artikeln.