Regeringen förlänger bankgarantier

Uppdaterad
Publicerad

Det statliga garantiprogrammet till bankerna förlängs i sex månader, meddelar finansmarknadsminister Mats Odell. Samtidigt föreslår regeringen att stabilitetsavgifter för bankerna införs från och med 2009.

Trots alla tecken på en dämpad finanskris och en vändning i konjunkturen är det för tidigt att avveckla stabilitetsåtgärderna till finanssektorn, som i dagsläget uppgår till över 1 000 miljarder kronor, enligt regeringen.

Det handlar i dagsläget om 700 miljarder kronor som skjutits till av Riksbanken i form av förmånliga lån till finanssektorn. Därtill kommer den bankupplåning som Riksgälden garanterat, som ligger på 309 miljarder kronor till totalt åtta anslutna banker och institut.

-De här åtgärderna behöver förlängas för att säkerställa en fortsatt återhämtning. Det är viktigt att inte dra tillbaka de här åtgärderna innan vi ser att konjunkturen verkligen har fått fäste, sade Mats Odell på en pressträff efter torsdagens regeringssammanträde.

Oklar nota

Odell vill även se utfasning samordnad med EU, fast det gäller främst finans- och penningpolitiska stimulanser.

Enligt regeringens beslutsunderlag kommer bankerna att få hosta upp omkring 2,6 miljarder kronor per år i avgifter till stabilitetsfonden under 2009-2010. Vad notan blir därefter är ännu oklart.

Odell vill inte gå med på att avgiften kan bli en konkurrensnackdel för svenska banker, snarare tvärtom. Han anser att fonden är billig och kan bli en konkurrensfördel när svenska banker ställs mot andra i kreditvärderingssammanhang.

Dessutom ska svenska banker i samtal med Odell ha ”visat förståelse för att det här är bra också för dem”.

Samtidigt uppmanar Odell svenska banker att snabbt ställa in sig på de nya och hårdare principer för bonussystem och kapitalkrav som G20-länderna efterlyste på mötet i Pittsburgh i september.

Bindande lagstiftning

Förändringarna kommer märkas även här, enligt Odell. Frågorna hanteras just nu på EU-nivå, i en grupp där Sverige sitter ordförande, med sikte på ett nytt EU-direktiv.

-Det arbetet går väldigt bra. Det kommer ganska snart att vara bindande lagstiftning inom EU och inom Sverige.

TT: Vilka sanktioner kommer användas?

-Det finns olika tankar kring detta. En är ju att man höjer kapitaltäckningskraven för de banker som bryter mot detta, säger Odell.

Han vill inte gå in på om det även blir aktuellt med böter och indragna banktillstånd i arsenalen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.