Striden om assistansen Foto: SVT

Efter SVT:s granskning – regeringen förstärker assistansersättningen

Publicerad

Regeringen föreslår att samtliga hjälpmoment vid andning och sondmatning ska vara assistansgrundande. Förslaget skickas nu ut på remiss och väntas träda i kraft 1 juli 2020.

”Att återställa rätten till assistans för personer med behov av hjälp med andning och sondmatning är ett viktigt steg för att skapa en tryggare LSS-lagstiftning. Det gläder mig att vi nu kan skicka ut de här förslagen på remiss”, säger socialminister Lena Hallengren (S) i en skriftlig kommentar.

Förslaget innebär att även hjälpåtgärder som ryms inom det normala föräldraansvaret ska kunna ge rätt till assistansersättning och personlig assistans, när det handlar om andning och sondmatning.

Nya tolkningar

Under 2016 miste ett tiotal barn möjligheten när Försäkringskassan började tolka domstolsutslag som att andningshjälp inte var ett behov som skulle ge rätt till assistans och statlig assistansersättning. Det skulle istället ses som hälso- och sjukvårdsåtgärder och sådana ger oftast inte rätt till hjälp i form av assistans.

Regeringens tidigare förslag mötte frågor hos Lagrådet, som ansåg problem med gränsdragningar om vilka insatser som ska ge rätt till personlig assistans kan bli svårare än i dag. Risken finns att rättssäkerheten minskar och att tillämpningen blir mindre förutsägbar, enligt Lagrådet, som ansåg att förslaget vilade på osäker grund.

Komplicerade åtgärder

Det reser också frågor om vad som kan vara så kallad egenvård och patientsäkerhet om ganska komplicerade sjukvårdsåtgärder ska kunna utföras av personliga assistenter utan sjukvårdsutbildning.

Remisstiden för det nya förslaget går ut den 9 december 2019. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2020.

Förslaget bygger på januariavtalet mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna.

Striden om assistansen: Därför nekas svårt sjuka hjälp

Flera gripande historier

SVT har vid flera tillfällen berättat om den hjärtsjuka tvååringen Matilda, som trots behov har nekats personlig assistans. SVT har även träffat Selma som som saknar förmågan att svälja och behöver övervakning dygnet runt, något hon nekades.

DETTA ÄR LSS

Visa

LSS står för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Den infördes 1994.

• Den omfattar tio olika typer av hjälp, varav personlig assistans är en. Andra typer av stöd är ledsagarservice, avlösarservice i hemmet och bostad med särskild service.

• Personlig assistans kan ges till dem som har en omfattande och varaktigt funktionsnedsättning.

• Assistenterna hjälper personen (barn eller vuxen) med grundläggande behov, som att äta, klä sig och sköta hygienen. Det är också möjligt att få assistans för att förflytta sig och delta i olika aktiviteter.

• Kommunen ska stå för personlig assistans för dem med mindre behov än 20 timmar i veckan.

• Den statliga ersättningen är till för dem med störst behov – de som behöver mer än 20 timmars assistans i veckan.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer