Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Läget är allvarligt” – Hör Magnus Hjort, vikarierande generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar om de påverkanskampanjer som riktas mot Sverige. Foto: TT

Påverkanskampanjer mot Sverige: ”En prioriterad måltavla”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och svenska intressen är fortsatt måltavla för utländska riktade informationspåverkanskampanjer från bland annat Ryssland och Iran.

Det meddelar regeringen som nu tillför pengar och utökar uppdraget för Myndigheten för psykologiskt försvar.

– Det vi nu kan se är att samma aktörer som var aktiva i kampanjen mot socialtjänsten delvis har gått över till att sprida desinformation om koranbränningar, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

Regeringen gav på tisdagen en uppdaterad lägesbild av vilka aktörer som ligger bakom de påverkanskampanjer som bidrar till att hotnivån för terrordåd mot Sverige har höjts.

Tidigare har ryskstödda aktörer pekats ut som drivande.

– I dag kan vi också berätta att vi också ser kopplingar till Iran, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

”Har eskalerat”

Enligt ministern finns det tydliga kopplingar mellan de aktörer som tidigare drev på en kampanj mot Socialtjänsten som nu också sprider desinformation om koranbränningar i Sverige.

– Det här är något som har pågått en längre tid men som kraftigt har eskalerat i kölvattnet av den senaste tidens manifestationer där religiösa skrifter har skändats på olika sätt. Dessa aktioner har inte sällan genomförts av personer med vag koppling till Sverige och därigenom återgivits på ett felaktigt sätt i den internationella informationsmiljön, säger Carl-Oskar Bohlin.

Han betonar på nytt att varken polis eller regering tar ställning för någon politisk åsiktsyttring eller koranbränningar.

– Statliga och statsstödda aktörer sprider felaktigheter och manipulerar det demokratiska samtalet genom vilseledande information. En konsekvens är att den fria åsiktsbildningen hämmas, säger han.

Utökat uppdrag

Regeringen har tidigare gett Myndigheten för psykologiskt, MPF, försvar i uppdrag att stävja påverkansaktionerna mot Socialtjänsten. Nu utökas det till att även omfatta hantering av kampanjerna mot Sverige till följd av koranbränningar.

Det går bland annat ut på att stärka myndighetens förmåga att ge stöd men också ökad internationell samverkan och stöd genom rådgivning och strategisk kommunikation.

Dessutom tillförs myndigheten ett tillskott om åtta miljoner kronor årligen mellan 2024-2026.

– Svenska myndigheter måste bilda en enad front mot den informationspåverkan som riktas mot Sverige. MPF har en viktig roll i det arbetet, säger Carl-Oskar Bohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.