Efter SVT:s rapportering gick SKR ut och uppmanade regeringen och Lena Hallengren (S) att ta kontakt med grannländerna. Foto: TT

Regeringen i samtal med Norge och Danmark – om den pressade vårdsituationen

Publicerad

Flera sjukhus har vädjat om hjälp från grannländer för att lösa den ansträngda vårdsituationen. Nu har socialminister Lena Hallengren (S) haft samtal med sina ministerkollegor i Norge och Danmark.

– Det finns en förståelse för att vi har en utmanande situation och personal som behöver återhämtning, säger Hallengren till SVT.

Sjukvården är hårt pressad efter över ett år med coronapandemin. SVT har i en rad artiklar granskat bemanningssituationen där vårdpersonal har larmat om en ”extrem oro” inför sommaren och lyft frågan om att söka hjälp utomlands.

Trots sjukhusrepresentanternas rop på hjälp har Sverige på nationell nivå inte frågat om stöd från grannländerna.

– Klockan tickar. Vi behöver hjälp, sade David Konrad, chef för operation- och intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset.

Men efter SVT:s rapportering gick Sveriges kommuner och regioner, SKR, förra veckan ut med en uppmaning till regeringen: skicka en formell förfrågan till de nordiska länderna om att låna ut resurser.

Samtal med nordiska ministrar

Därför har nu socialminister Lena Hallengren (S) haft kontakt med ministrar i Norge och Danmark för att diskutera frågan. Enligt Hallengren handlar det dock inte om någon formell förfrågan till grannländerna, hon kallar det för en dialog.

– För mig har det varit viktigt att vi har varit överens mellan Sverige, Danmark och Norge att det inte finns några kriterier eller avtal som ska uppfyllas och att det inte finns några hinder som försvårar för svenska regioner att rekrytera över sommaren, säger Lena Hallengren.

Finns det några hinder?

– Vi har inte identifierat några formella hinder som vi som regering behöver undanröja. Det är en utmanande situation. Man behöver ständigt fundera över hur man rekryterar och behåller personal och att man har de resurser som krävs, både i kristid och i andra tider, säger socialministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.