Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– En majoritet av riksdagen har vi två tillfällen sagt att vi vill att Bromma ska vara kvar, säger Moderaternas Maria Stockhaus. Foto: Fredrik Sandberg, TT/ SVT

Regeringen kan förlora makten över flygplatser

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om Bromma flygplats framtid har återigen plockats fram på politikernas bord. Och den här gången kan det beslut som tas komma att påverka hela Sveriges basutbud av flygplatser i framtiden.

Traditionellt sett är det den sittande regeringen som fattar beslut om huruvida en flygplats ska ingå i Sveriges nationella basutbud eller inte. Efter en lång och infekterad politisk konflikt om huruvida Bromma flygplats ska läggas ner eller inte kan detta nu komma att ändras. Detta efter att Moderaterna gjort en begäran om ett så kallat utskottsinitiativ i riksdagens trafikutskott.

Om Moderaterna får med sig en majoritet, vilket de tror sig kunna få, kommer beslut likt dessa framöver i stället att ligga på riksdagens bord. 

– En majoritet av riksdagen har vi två tillfällen sagt att vi vill att Bromma ska vara kvar. Men man struntar i det här tillkännagivandena, säger riksdagsledamoten och Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus.

MP kritiserar M

Miljöpartiet, som från regeringens sida varit den drivande parten i viljan att lägga ner Bromma, säger att initiativet är ett bevis på att Moderaterna är ett klimatskadligt parti.

– Det är ett parti som kommer att prioritera skattelättnader före klimatet, så när vi går till val om ett år är det viktigt att alla känner till att Moderaterna driver den här typen av politik, säger riksdagsledamoten och Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt. 

Är det inte rimligt att regeringen lyssnar på riksdagen? 

– Regeringen är alltid underställd riksdagen i slutändan, men det är så att regeringen ska driva sina bolag. Det här är en fråga där de som driver flygplatsen själva sagt att det inte lönar sig och att vi borde lägga ner den. Dessutom lever vi i ett klimatnödläge. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer