Gustav Fridolin (MP): ”Alla får en bättre skola om man på samma skola möts med olika bakgrund”. Foto: TT

Regeringen: Lagstifta för minskad segregation i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill lagstifta för att få bort segregationen i skolan. Efter årsskiftet väntas ett nytt lagförslag, kan i dag SVT:s Agenda berätta.

Regeringen vill att alla huvudmän för friskolor och kommunala skolor ska arbeta aktivt för att skolorna ska ha en ”allsidig social sammansättning”. Lagstiftningen ska främst gälla vid planering av nya skolor men ska omfatta befintliga skolor.

– Alla får en bättre skola om man på samma skola möts med olika bakgrund. Om barn som växer upp i villa går på samma skola som barn som växer upp i hyreshus, som det brukade vara i Sverige, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), till SVT Nyheter.

För att bryta segregationen vill regeringen bland annat att skolor ska byggas på strategiska platser. Ett annat steg i riktningen är att ändra antagningssystemet. Inga barn ska kunna ställas i kö redan från födseln, utan först från 4-5-årsåldern.

Moderaterna kritiska

Moderaterna säger till SVT Nyheter att man har svårt att se vad förslaget tillför. Partiet vill istället utveckla det fria skolvalet.

– Vi vill införa ett aktivt skolval där alla tvingas ta ställning till vilken skola man ska gå i. Då är det också naturligt att man utvecklar hur antagningsprinciperna och kösystemet ser ut, säger Erik Bengtzboe, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna.

Överensstämmer med förslag från Skolkommissionen

Det som regeringen väntas föreslå, att låta huvudmän få ansvaret att arbeta aktivt för en social sammansättning, är ett av förslagen som Skolkommissionen presenterade i sin utredning tidigare i år. Då sa Lärarförbundets ordförande, som suttit med i Skolkommissionen, att dagens fria skolval i praktiken inte fungerar för alla.

– I dag har vi ett skolval som bara är fritt för vissa. Kösystem är inte ett bra system. Det är de välinformerade föräldrarna som sätter sina barn i kö redan på BB som kniper de platserna, sade Johanna Jaara Åstrand, till SVT Nyheter i april.

LÄS MER: Skolkommissionen föreslår lottning

Skolkommissionen tillsattes våren 2015. Bland annat på grund av att svenska elevers resultat i matte, naturvetenskap och läsförståelse sjunkit enligt Pisa-rapporten. Rapporten har också visat att gapet mellan elever med olika socio-ekonomisk bakgrund är större än OECD-genomsnittet.

Kommissionen har kommit med en rad förslag för att bryta segregationen i skolan. Ett kontroversiellt förslag var att öppna för lottning när antalet sökande är större än antalet platser. I dag gäller kötid och syskonförtur i dessa fall.

I söndagens Agenda frågas utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ut om hur segregationen i skolan ska brytas. Se programmet 21.15 i SVT2 eller i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet