Försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter ett möte med försvarsutskottet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Så vill regeringen utöka försvaret – höjd budget och nya regementen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och samarbetspartierna C och L är överens om hur Försvarsmakten ska förstärkas.

Flera regementen återinrättas och försvarsbudgeten utökas med 40 procent, enligt försvarsminister Peter Hultqvist, (S).

– Vi kommer göra ett oerhört lyft av försvarsförmågan fram till 2025, säger han.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens om hur Försvarsmaktren bör förstärkas. I den kommande propositionen ”Totalförsvaret 2021–2025” föreslår man att flera regementen återinrättas. Flera orter återfår sina regementen enligt förslaget som ska läggas fram på torsdag.

Beslutet har tagits utifrån militära strategiska behov, även om regionalpolitiska aspekter vägts in, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Det här är en konsekvens av den samlade ekonomiska satsning vi gör på 27 miljarder åren 21-25 som innebär är en 40-procentig nivåhöjning av försvarsbudgeten, det finns ingen motsvarighet sen början på 50-talet. Det öppnar för att etablera militär verksamhet på nya orter.

Bland annat återetableras Västernorrlands regemente i Sollefteå.

– Regementet i Sollefteå ska verka i kombination med Jämtlands fältjägarkår. Det handlar om skyddet av transportvägarna från Trondheim som kan användas i en krissituation.

”Stort steg”

Försvarsmakten får också i uppdrag att för framtida försvarssatsningar utreda hur ett gränsjägarförband i övre Lappland kan verka tillsammans med Norge och Finland, berättar Peter Hultqvist.

Dagens besked glädjer Johan Andersson (C), kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå.

– I dag har vi tagit ett stort steg mot en återetablering i Sollefteå. Det är oerhört glädjande för Sollefteå och hela Västernorrland, säger Andersson.

Kronprinsessan Victoria besöker försvarsmakten och jägarbataljonen i Arvidsjaur i januari 2019. Foto: Pontus Lundahl/TT

”Hurra”

Även Arvidsjaurs kommunalråd socialdemokraten Sara Lundberg ser positivt på att Norrlands dragonregemente K 4 återupprättas. Hon säger att det betyder mycket för samhället.

– Vi tror att det betyder mycket och hoppas på inflyttning för dem som jobbar på regementet, vilket ger underlag för den kommersiella servicen. Vi har ju haft befolkningstapp under några år som vi hoppas kunna vända, säger Sara Lundberg.

Följande regementen föreslås återetableras:

• Norrlands dragonregemente (K 4) i Arvidsjaur

• Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4) i Göteborg

• Upplands flygflottilj (F 16) i Uppsala

• Bergslagens artilleriregemente (A 9) i Kristinehamn

• Dalregementet (I 13) i Falun

• Västernorrlands regemente (I 21) i Sollefteå med utbildningsdetachement i Östersund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.