Den 31 maj slopar Sverige inreserestriktionerna och det blir fritt fram för resenärer från Norden. Foto: TT arkiv

Regeringen öppnar Sverige för inresande från Norden

Uppdaterad
Publicerad

Sverige slopar nu kravet på negativt covidtest för resande från Norden. Med start den 31 maj blir det åter fritt fram att resa in i landet från Danmark, Norge, Finland och Island.

– Sverige var sist ut med att införa resesrestriktioner mot våra nordiska grannar och nu är vi först ut med att ta bort dem. Och när vi öppnar upp för resande så prioriterar vi Norden, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Fritt fram för inresor i sommar torde glädja turistföretagare och handel i gränstrakterna. Men för dem som vill resa åt motsatt håll blir det ingen skillnad. För att få resa från Sverige till de nordiska grannländerna gäller fortsatta krav på negativt covid-test samt i förekommande fall karantän. Och för alla svenskar som arbetspendlar till Norge, Danmark och eventuellt Finland fortsätter alltså krånglet.

– Jag vet att de vill öppna upp när så är möjligt. Vi har haft högre smittspridning och det är ett argument för att man haft tuffare regler. Vi har respekt för att de nordiska länderna fattar sina egna beslut, säger Damberg.

Förlängs till övriga länder

Det svenska inreseförbudet gentemot de nordiska länderna infördes i december och januari i samband med att den brittiska coronamutationen tog över smittspridningen.

Regeringen gav på fredagen också besked om att Sveriges restriktioner gentemot resande från övriga EU och EES-området förlängs till och med den 30 juni. För de länderna kvarstår kravet på att visa upp ett negativt test för att få resa in.

För resor från tredje land, det vill säga resten av världen utanför EU och EES, förlängs inreseförbudet till och med den 31 augusti. För att få resa in i Sverige från tredje land krävs att de strikta reglerna för undantag är uppfyllda samt ett negativt covid-test kan visas upp.

Svenskar, personer bosatta i Sverige, unga under 18 år samt transportpersonal har kunnat resa in utan restriktioner sedan tidigare.

  • Från och med den 31 maj behövs det inte negativt covidtest för personer som reser in i Sverige från Danmark, Norge, Finland och Island.
  • Restriktionerna för resande från övriga EU och EES-området förlängs dock till och med den 30 juni. Det innebär krav på att ett negativt covidtest ska visas upp för inresa. Det får inte vara mer än 48 timmar gammalt.
  • För resande från länder utanför EU och EES-området förlängs inreseförbudet till slutet av augusti. För att resa in därifrån krävs skäl som motiverar undantag från de strikta reglerna, samt negativt covidtest.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer