Regeringen om ekonomiska åtgärder mot den kriminella brottsligheten. Foto: Pontus Lundahl/TT. Henrik Montgomery/TT.

Så ska regeringen strypa den kriminella ekonomin: ”Borde gjorts för länge sedan”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har tagit fram en strategi mot organiserad brottslighet där en av fem prioriteringar är att strypa den kriminella ekonomin.

– Det är pengarna som är själva motorn i den här världen och att gå mot pengarna är därför att gå mot själva livsnerven, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

Det uppskattas att den kriminella ekonomin omsätter 100-150 miljarder kronor per år.

– Fyra gånger så mycket som Polismyndighetens samlade anslag, det antyder vidden av detta, säger Kristersson.

Kriminella utnyttjar välfärd

Vid en pressträff presenterar statsminister Ulf Kristersson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) nya steg för att slå hårdare mot de kriminellas ekonomi.

Ett steg är den nya nationella strategin mot organiserad brottslighet som klubbas på regeringssammanträdet på torsdag. En viktig del av strategin handlar om hur myndigheter, kommuner och andra aktörer ska arbeta i samma riktning för att motverka välfärdsfusk, förhindra att företag används för brottslighet, bekämpa narkotikahandel och använda administrativa åtgärder mot kriminella mer.

”Lättare att ta brottsvinster”

Ett annat steg är att en rad myndigheter, bland andra Kronofogden,, Skatteverket och Tullverket får i uppdrag att återta mer brottsvinster från kriminella. Delvis handlar det om att förbereda hur man ska tillämpa den nya förverkandelagen som träder i kraft i juni.

– Från i sommar blir det mycket lättare att ta brottsvinster från kriminellas brottslighet, säger Kristersson.

Regeringen går också vidare med att kriminalisera utförseln av stöldgods ut ur landet.

– Det här borde ha gjorts för länge sedan, säger Kristersson.

Det tredje steget är att regeringen är klar med ett lagförslag som ska göra det enklare för en lång rad myndigheter, kommuner och a-kassor att dela mer information än i dag. Syftet är att stoppa felaktiga utbetalningar och att kunna göra mer effektiva kontroller mot arbetslivskriminalitet.

Ungefär 15–20 miljarder kronor bedöms betalas ut felaktigt från välfärdssystemen varje år. Den nya lagen ska träda i kraft den 1 juni 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella utnyttjar välfärd

Mer i ämnet