Det blir en halv miljard mer per år till landsbygden jämfört med tidigare budget. Det meddelar näringsminister Ibrahim Baylan (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen presenterar landsbygdssatsningar i höstbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill satsa miljarder på landsbygden i höstens budget. Det handlar bland annat om stöd till jordbruk och satsningar på vägunderhåll och bredbandsutbyggnad.

I budgeten ska bland annat en jordbrukssatsning finnas med. Det handlar om 28,5 miljarder kronor under perioden 20232027, vilket är en ökning med en halv miljard per år. I summan ingår både statliga medel och EU-stöd.

– Det innebär en kraftig ökning, med en halv miljard per år mot vad vi har budgeterat under nuvarande period, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S), som även ansvarar för landsbygsfrågor.

Det är alltjämt oklart hur tillskottet på en halv miljard ska fördelas. En strategi för det ska tas fram, uppger Baylan.

Transporter och bredband

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) presenterar flera satsningar på transportsektorn. Dels handlar det om ett ökat stöd till regionala flygplatser, för att säkra till exempel ambulanstransporter. Drygt 750 miljoner kronor ska också satsas på vägunderhåll på landsbygden, vilket gör att den budgetposten totalt uppgår till 15 miljarder kronor årligen.

– Det är för att förbättra kvalitén och säkerställa att vi har goda transportmöjligheter i hela landet, säger Tomas Eneroth.

Utbyggnaden av bredbandsnätet ska tillskjutas en halv miljard kronor årligen.

– Det är otroligt viktigt för att det ska vara attraktivt att leva och verka på landsbygden, säger Eneroth.

Stöd till bensinmackar och veterinär

Flera mindre satsningar presenterades också. Det handlar bland annat om stöd till lanthandlare, glesbygdsmackar och bekämpning av skadedjur som vildsvin och granbarkborrar.

Dessutom vill regeringen tillskjuta pengar till mindre kommuner som haft stora kostnader kopplat till flyktingmottagande. Även glest befolkade kommuner ska få mer statliga medel.

C: Positivt – men miniminivå

Regeringens budget riskerar att röstas ner i riksdagen om Centerpartiet och Vänsterpartiet väljer att stödja en annan budget. Centerpartiet välkomnar satsningen på jordbruket, även om man anser att regeringen lagt sig på en ”miniminivå”.

– Vi ser positivt på att många av de satsningar som vi har prioriterat finns med i budgeten, men det kommer att krävas mer, säger Kristina Yngwe, Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.