Foto: Janerik Henriksson / TT Visa alla (2)
Visa alla (2)

Magdalena Andersson förnekar att regeringen släpper vinsttaket i välfärdssektorn

Regeringen är beredd att släppa förslaget om vinsttak för företag i välfärdssektorn och söker i stället en kompromiss med Moderaterna och Liberalerna om tuffare kvalitetskrav, enligt källor till Dagens Industri. Men det förnekas av finansminister Magdalena Andersson (S).
– Nej, det stämmer inte, säger hon i SVT:s Gomorron Sverige.

Regeringens utredare Ilmar Reepalu föreslog i höstas ett vinsttak på sju procent på företag inom vård, skola och omsorg. Men förhandlingarna med Vänsterpartiet går trögt och regeringen överväger därför att släppa vinsttaket, uppger Dagens Industri.

LÄS MER: ”Vinstaket början till socialism”

Tidningen erfar att civilminister Ardalan Shekarabi (S) i stället kommer att försöka nå en uppgörelse med M och L. Enligt tidningens källor skulle kompromissen bestå i nya tuffa kvalitetskrav, bland annat en viss personaltäthet, för välfärdsbolagen.

LÄS MER: Majoritet av svenskarna vill begränsa vinster i välfärden

”Massivt motstånd”

En Novus-mätning som SVT publicerade på tisdagen visade att det finns ett stort motstånd mot vinster i välfärdsföretag. Drygt hälften tycker att vinster helt ska förbjudas, eller att den eventuella vinsten måste återinvesteras i verksamheten.

M redo för uppgörelse

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson ska enligt DI gjort klart för Shekarabi att Moderaterna är redo att ingå i en uppgörelse. Men till TT avvisar Ulf Kristersson att det pågår samtal med regeringen om vinstbegränsningar.

– Det är inte aktuellt, vi tänker inte kompromissa om det, säger Kristersson.

Statsminister Stefan Löfven säger till DI att det övergripande målet fortfarande är att vinsterna inte lämnar sektorn.

– Jag har en öppenhet för själva tekniken för detta. Det kan säkert se ut på olika sätt, säger han.

LÄS MER: De kritiserar utredningen

Ardalan Shekarabi bekräftar att samtal förs ”till och från” med de borgerliga partierna: ”Vi förhandlar med Vänsterpartiet men precis som vi sagt från början kommer vi att vara öppna för samtal och överenskommelser över blockgränsen.

Det viktiga för oss är principen om att skattebetalarnas pengar ska användas till det de är avsedda för. Det kräver att vinsterna i välfärden begränsas. Vi är pragmatiska kring hur vi uppnår detta”, säger civilministern i en skriftlig kommentar till TT.

Finansminister Magdalena Andersson (S) gjorde i en TT-intervju på tisdagen klart att hon inte vill låsa sig vid ett vinsttak i välfärden.

– Det är absolut en modell, men man kan fundera över andra modeller också, säger Magdalena Andersson (S).

– Det förslag som ligger på bordet nu det är ett vinsttak och det är det som vi sitter och jobbar med i regeringen nu, säger Magdalena Andersson (S) till SVT:s Gomoron Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2017

Mer i ämnet