Foto: TT

Regeringen satsar på cancervården

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning i januari visade att cancerköerna är ojämlika i Sverige. I dag meddelade regeringen att man skjuter till 2 miljarder kronor under åren 2015-2018 för att förkorta väntetiderna till cancervården.

Satsningen går ut på att få till ett snabbt förlopp mellan remiss och behandlingsstart. Det presenterade socialminister Göran Hägglund (KD) vid en presskonferens i Stockholm på torsdagen.

– Just när det gäller cancer så finns det sjukdomar som kräver väldigt snabba insatser. Vi vet att det finns en ojämlikhet mellan olika landsting. Det är inte acceptabelt. 

Enligt Göran Hägglund behövs det extra insatser för att korta väntetiderna, trots vårdgarati och kömiljard. Regeringen måste också se till att kvaliteten förbättras och blir jämnare över landet.

– Olikheterna i cancervården ska bekämpas. Men i jämförelse med andra länder har vi bra cancervård. Vi ser dock att vi kan göra ytterligare förbättringar. Cancer är en sjukdom som kommer drabba var tredje svensk. Och med en åldrande befolkning krävs det att vi har bästa möjliga cancervård.

Stora skillnader i landet

Göran Hägglund uppgav också att det kan vara tre gånger så lång kötid i ett landsting som i ett annat, vilket han anser är oacceptabelt.

– Vi måste höja lägstanivån och ge snabbare behandling.

Socialministern vill också att cancervården specialiseras och koncentreras. Som exempel nämner han peniscancer, som drabbar cirka 80 män varje år. Den typen av cancer behandlas vid omkring 20 sjukhus i Sverige. Hägglund menar att en koncentration av vården krävs.

I januari rapporterade SVT Nyheter om de stora skillnaderna i cancervården. Granskningen visade att den som drabbas av bröstcancer i Dalarna får vänta fyra gånger så långe som en motsvarande patient i Västmanland. På SVT Pejl kan du själv se hur långa väntetiderna är i ditt län.

S reagerar positivt

Socialdemokraternas gruppledare i socialutskottet, Lena Hallengren, säger till SVT Nyheter att hon till största del är positiv till regeringens förslag.

– Ekonomiska tillskott till vården är alltid bra. Men de senaste åren har regeringen valt att sänka skatterna istället för att satsa på vården, säger Hallengren.

Socialdemokraterna har tidigare föreslagit en särskild vårdgaranti för cancerpatienter. Dessutom vill partiet fokusera på att få hela vårdkedjan att fungera för patienten. Lena Hallengren poängterar också att S redan i sitt budgetförslag i höstas ville satsa två miljarder kronor på vården. Dock fanns inga specifikationer på att pengarna skulle gå till cancervården. Om S vinner valet och billdar regering i höst finns inga ambitioner att ta bort den satsning som presenterades i dag.

– Det har vi inga ambitioner att göra. Det var på tiden att regeringen gjorde något. Vi vill ge mer muskler åt cancerpatienterna, säger Lena Hallengren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus sjuk- och äldrevård

Mer i ämnet