Regeringen: Singlar ska få insemineras

Uppdaterad
Publicerad

Ensamstående kvinnor ska få hjälp med insemination och provrörsbefruktning. Det föreslår regeringen i dag.

Lagförslaget har brett stöd och väntas träda i kraft nästa år.

I dag har endast kvinnor som är gifta eller sambos rätt till assisterad befruktning i Sverige. Reglerna innebär att cirka 800 svenska kvinnor varje åker utomlands för att få hjälp. Men reglerna är gammaldags, anser regeringen och föreslår nu i en remiss till lagrådet att ensamstående kvinnor ska få samma rättigheter.

”De åker för att de inte har samma möjlighet i Sverige, eftersom svenska regler för sådan behandling fortfarande utgår ifrån att det krävs två föräldrar för att uppfostra ett barn. Det är en omodern syn”, skriver justitieminister Morgan Johansson (S), jämstäldhetsminister Åsa Regnér (S) och folkhälsominister Gabriel Wikström (S) på SVT Opinion.

Insemination för ensamstående

Flera synpunkter

Tunga remissinstanser har haft synpunkter på förslaget och anser att ensamstående kvinnor bör utredas på ett annat sätt än par.

Socialstyrelsen välkomnar förslaget men vill att den så kallade lämplighetsprövningen ska utformas annorlunda för singlar.

– Vårt fokus har varit barnens bästa. I utredningen har man konstaterat att det är en princip att två föräldrar erbjuder en större trygghet för barnen än vad en gör, har man den utgångspunkten så tycker vi att det är motiverat att lämplighetsprövningen ser annorlunda ut, säger Dennis Jutterström, jurist på Socialstyrelsen.

”Innebär en extra sårbarhet”

Barnombudsmannen anser att en extra utredning av socialnämnden bör införas både för par med donator och för ensamstående. Bland annat ska kvinnans sociala nätverk, sociala skyddsnät och hennes medicinska och psykologiska situation bedömas.

”Att växa upp med enbart en förälder innebär en extra sårbarhet”, skriver Barnombudsmannen i sitt yttrande.

Barnombudsmannen understryker vikten av att barn får kunskap om sitt ursprung.

”Assisterad befruktning ska enbart få komma ifråga om det kan antas att barnet kommer att växa upp under goda förhållanden där barnets rättigheter respekteras”, skriver BO.

SD och KD emot

Förlaget ser ut att gå igenom eftersom det finns ett brett stöd i riksdagen. Endast Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är emot assisterad befruktning för ensamstående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insemination för ensamstående

Mer i ämnet