Nordiska motståndsrörelsen (NMR) mötte protester vid Hamnplan i Visby under politikerveckan i Almedalen. Foto: TT

Regeringen vill förbjuda rasistiska organisationer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill förbjuda rasistiska organisationer. Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Sveriges Radios Ekot och hänvisar till en paragraf i Regeringsformen som inte tidigare tillämpats.

Under Almedalsveckan inträffade flera incidenter där den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, var inblandad.

Att stoppa den här typen av organisationer är svårt på grund av grundlagens skydd för förenings- och yttrandefrihet, men nu har regeringen kommit fram till att det finns en paragraf i Regeringsformen som kan tillämpas, rapporterar Ekot.

Enligt Regeringsformens andra kapitel, paragraf 24, andra stycket, har man rätt att förbjuda sammanslutningar som ”innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller liknande förhållande”.

Formuleringen har funnits sedan 2010 men har ännu inte tillämpats.

– Det är ett ganska stort steg att ta. Vi har inte haft den här typen av lagstiftning tidigare i Sverige. Andra länder har haft det, men inte Sverige. Men nu tycker vi, att nu får det vara nog när det gäller den här typen av aktiviteter. De utgör nu, tycker jag, ett allvarligt hot mot enskilda människor, så det här måste vi vidta mer kraftfulla åtgärder mot, för att få stopp på, säger Morgan Johansson till Ekot.

Ett förbud skulle innebära att organisationer som NMR inte skulle få demonstrations- och mötestillstånd från polisen. Regeringen ska nu, i samarbete med oppositionen, ta fram direktiv till den utredning ska som ska utarbeta ett lagförslag. Förbudet kan komma att träda i kraft någon gång under 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.