I dag krävs ett läkarutlåtande för att få byta juridiskt kön. Foto: TT

Regeringen vill förenkla juridiskt könsbyte

Publicerad

Det bör bli enklare att byta juridiskt kön, anser regeringen som vill modernisera könstillhörighetslagen. Den juridiska processen ska bli snabb och enkel och i regel inte kräva kontakt med vården, skriver socialminister Annika Strandhäll (S) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Regeringen vill upphäva den nuvarande lagen om könsbyte och ersätta den med två nya lagar, dels om den juridiska processen och dels om den medicinska. Utgångspunkten ska vara den enskildes kroppsidentifikation enligt artikelförfattarna.

”Ingen ska tvingas genomgå medicinska ingrepp”

”Ingen ska längre tvingas genomgå medicinska ingrepp som man själv inte vill genomgå”, skriver de och betonar att transpersoner är en av de grupper som enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten mår sämst. Bland dem som är yngre än 30 år har var tredje någon gång försökt ta sitt liv. En av anledningarna uppges vara de långa väntetiderna.

”Det är alarmerande siffror som vi aldrig kan acceptera”, skriver ministrarna.

I dag krävs ett läkarutlåtande för att få byta juridiskt kön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.