Reglerna, som enbart kommer gälla vid en avtalslös brexit, ska underlätta för brittiska medborgare som vill söka permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Regeringen vill ge britter i Sverige uppehållstillstånd vid hård brexit

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en betydande risk att Storbritannien kraschar ur EU utan ett avtal. Regeringen förslår därför nya regler som ska underlätta för brittiska medborgare som vill söka permanent uppehållstillstånd i Sverige vid en hård brexit.
– Om man inte gör något kommer det att innebära att de britter som har uppehållstillstånd förlorar det över en natt, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Vid midnatt den 31 oktober kan Storbritannien lämna EU utan ett utträdesavtal. Risken att detta händer är, enligt regeringen, tydlig. Det bor cirka 25 000 brittiska medborgare i Sverige. Därför har justitiedepartementet i dag lämnat in en promemoria med förslag om särskilda regler om uppehållstillstånd för brittiska medborgare och deras familjer.

– Om man inte gör något kommer det att innebära att de britter som har uppehållstillstånd förlorar det över en natt om Storbritannien kraschar ur EU, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i SVT:s Morgonstudion.

I klarspråk ska reglerna, som enbart kommer gälla vid en avtalslös brexit, underlätta för brittiska medborgare som vill söka permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Utgångspunkten är att undantaget ska gälla åtminstone under ett år från det att utträdet sker, säger justitie -och migrationsminister Morgan Johansson.

Ska skickas på remiss

Förändringarna innebär bland annat att brittiska medborgare som har permanent uppehållsrätt i Sverige får ett permanent uppehållstillstånd och att brittiska medborgare som uppfyller villkoren för uppehållsrätt får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som gäller i fem år. Som EU-medborgare har du automatiskt permanent uppehållsrätt i ett annat EU-land om du har bott där fem år i sträck.

– Har du haft uppehållstillstånd i Sverige i fem år så kommer du att få permanent uppehållstillstånd. Har du varit här en kortare tid så kommer du att få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd om fem år. Men då gäller det att du har jobb och ordnade förhållanden, säger Morgan Johansson.

Promemorian ska nu skickas på remiss. Går förslagen igenom ska förändringen börja gälla från och med den 1 januari nästa år.

Som EU-medborgare har du uppehållsrätt om du arbetar, studerar, driver eget företag eller har tillräckliga medel för din försörjning.

När du som är EU-medborgare har haft uppehållsrätt och bott i Sverige i fem år utan avbrott har du permanent uppehållsrätt.

Om du har uppehållsrätt som familjemedlem till en EU-medborgare har du permanent uppehållsrätt om din anhörige har det och ni har bott tillsammans i minst fem år i Sverige.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer