• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Välfärdskommissionen vill att språkkunskaperna ska förbättras bland anställda inom bland annat förskola, assistans och vård. Bilden från SFI-undervisningen är en genrebild. Foto: Jonas Ekströmer/Fredrik Sandberg/TT

Regeringen kräver bättre svenska i välfärden – SFI räcker inte till

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill se högre krav på att anställda inom välfärden har goda språkkunskaper. Det säger finansminister Magdalena Andersson i dag till SVT. Inom en snar framtid vill man se åtgärder för att anställda med bristande språkkunskap ska bli bättre på svenska.

SFI räcker inte till för att alla som jobbar i välfärden ska ha tillräckliga kunskaper i svenska, tycker regeringen. I budgeten lade man därför pengar på en riktad satsning på bättre språkkunskaper i äldreomsorgen, till exempel vårdbiträden och undersköterskor som saknar tillräckliga kunskaper i det svenska språket. Nu vill man se bättre svenska också bland anställda i annan välfärd, som förskola, assistans och vård.

– Vi behöver höja ambitionen, man måste kunna tillräcklig svenska för att man ska kunna kommunicera med någon som är sjuk eller en äldre. Här behöver det naturligtvis finnas goda språkkunskaper för att man ska kunna utföra sitt arbete, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT.

Insatser riktas mot anställda

I onsdags möttes den så kallade Välfärdskommissionen, där representanter för regeringen, fackförbund och Sveriges kommuner och Regioner ingår. Då enades man om att se över hur språkkunskaperna ska förbättras bland anställda inom bland annat förskola, assistans och vård. Insatserna ska framförallt riktas mot personer som redan är anställda.

Från regeringshåll betonar man att det inte rör alla som gått SFI, men att en del inte har tillräckliga språkkunskaper. Finansministern säger att hon vill se insatser så snart som det går. Hon nämner bland annat språkstödjare och undervisning i klassrum, men exakt hur det ska gå till vill man överlåta åt kommuner och regioner att ta fram.

– Det är upp till kommuner och regioner hur man organiserar det, men det kan ju till exempel handla om att det finns en språkstödjare på arbetsplatsen, eller att man har en arbetskamrat som hjälper till att stödja, säger Magdalena Andersson.

Inte mer pengar

Man anslår inte heller mer pengar i nuläget.

– Nu har ju kommuner och regioner fått rekordstora tillskott i budgeten för nästa år, så det finns möjligheter att jobba med det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.