Mer vindkraft till havs är på gång, enligt miljöminister Annika Strandhäll (S) Foto: Stig-Åke Jönsson / TT, Lars Schröder / TT

Regeringen vill satsa på vindkraft till havs

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen räknar med att havsbaserad vindkraft blir allt viktigare för Sverige och vill planera för ny vindkraft till havs som ger 120 terawattimmar.

– Det är nästan lika mycket som hela elförbrukningen i Sverige på ett år, säger miljöminister Annika Strandhäll (S) på en pressträff.

Vindindustin hade dock önskat mer.

– Vi är överlag väldigt glada över de här besluten, men vi hade velat se högre ambitioner, säger Lina Kinning, ansvarig för havsbaserad vindkraft på Svensk Vindenergi.

Regeringens beslut gäller havsbaserad vindenergi på 20-30 TWh per år. Senare ska det utredas om ytterligare 90 TWh, enligt miljöminister Annika Strandhäll (S) som vid en pressträff på tisdagen konstaterade att regeringen nu har fastställt de statliga havsplanerna för Västerhavet, Östersjön och Bottniska viken.

– Därmed skyndar vi på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft, säger Strandhäll.

Enligt Strandhäll är det ett viktigt steg för att Sverige ska ligga längst fram i klimatomställningen, men också ett sätt att möta det ökade elbehovet

– Vindkraften kommer att byggas långt ute till havs som varken hörs eller syns från land.

Hur havet ska användas

I Havs- och vattenmyndighetens förslag pekas områden för vindkraft ut som bedöms ge drygt 20-30 terawattimmar vindkraft per år.

Regeringen anser dock att det är för lite och ger nu Energimyndigheten och andra myndigheter i uppdrag att planera för ytterligare 90 terawattimmar vindkraft. I dag har Sverige en elförbrukning om cirka 140 terawattimmar per år.

Regeringen förbereder också en proposition för enklare tillståndsprocesser för vindkraft och arbetar med att titta på hur kommunerna kan ges ökade incitament vid en etablering. Som ansökningsprocessen ser ut i dag kan företag få avslag på sina vindkraftsplaner efter flera år.

– Vi ska fortsätta upprätthålla höga miljökrav, men att vindkraftsföretag tidigare i processen ska få ett tydligt besked om vad som gäller är en viktig inriktning för oss, säger Strandhäll.

Vindindustrin vill se mer

Lina Kinning gläds åt regeringens besked om snabbare tillståndsprövningar. Det är ofta de bitarna som drar ut på tiden, enligt henne.

Vindbranschen saknar dock i regeringens besked att man inte tar höjd för teknikutvecklingen. Det går i dag att bygga kraftverken på djupare vatten eller på flytande baser. Nu har gränsen dragits vid 40 meters djup.

Även försvaret spelar, enligt henne, en avgörande roll för huruvida tillståndsprocesserna ska gå igenom. Försvarsmakten har ofta stoppat många vindkraftsplaner runt om i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.