Regeringen vill skärpa straffen för miljöbrott

Publicerad

Polisen pekar ut ett samband mellan miljöbrott och organiserad brottslighet.

Nu tillsätter regeringen en utredning för att straffen ska skärpas.

– Den här brottsligheten innebär utmaningar för samhället och vi behöver en miljöstraffrätt och en miljöbrottsbekämpning i stort som svarar mot de här utmaningarna, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson på en pressträff.

Polisen pekar på att miljöbrott och organiserad brottslighet ofta går hand i hand.

Uppklarningsgraden för miljöbrott är även låg och kostnaderna läggs ofta på skattebetalarna, menar miljöminister Annika Strandhäll och justitie- och inrikesminister Morgan Johanson på en pressträff.

Illegal avfallshantering

Särskilt drabbad av miljöbrott verkar avfallshanteringen vara och enligt regeringen är illegal avfallshantering ett lukrativt och relativt ostört brottsområde.

– Genom avancerade bolagsupplägg så tjänar organiserade nätverk betydande summor pengar som sedan tvättas och förs ut från landet. Tillvägagångssätten är utformade i syfte att vilseleda tillståndsmyndigheterna, säger Annika Strandhäll. 

Straffen ska skärpas

Justitieminister Morgan Johansson menar att brottsligheten innebär utmaningar för samhället.

– Regeringen har i dag fattat beslut om att tillsätta en utredning som ska se över miljöstraffrätten och ta ett helhetsgrepp om miljöbrottsbekämpningen i syfte att förbättra samhällets möjlighet att förebygga, upptäcka, utreda och lagföra miljöbrott, säger han på pressträffen.

I dag ger miljöbrott normalt böter eller fängelse i upp till två år, men enligt Morgan Johansson är det sällsynt att brottet resulterar i fängelse. Utredningen ska därför titta på hur straffen kan skärpas så att de blir mer avskräckande.

Utredare blir Helena Eckerrot Flodin, med lång erfarenhet som miljöåklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.