Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: TT

Regeringen vill skärpa straffet för handgranater

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens sprängdåd med handgranater i Malmö har frågan om lagstiftning kring handgranater varit aktuell. Nu vill Regeringen skärpa straffen för de som begår brott med handgranater och sprängmedel.

– Vi vill jämställa straffen för vapenbrott och grovt vapenbrott med sprängämnen och handgranater så att det är samma straffsatser, säger inrikesminister Anders Ygeman till Sveriges Radio.

Handgranater faller under lagstiftningen för brandfarliga och explosiva produkter, och grov vårdslös hantering av granater är i dag straffbart med max fyra års fängelse.

Frågan om handgranater är aktuell. SVT Nyheter rapporterade tidigare i veckan att Folkpartiet gick ut och föreslog att man ska föra in handgranater under vapenlagstiftningen, som skärptes i höstas.

FP samma linje

Regeringen är inne på samma linje och vill nu att man även ska skärpa lagen om brandfarliga och explosiva produkter.

– Det ska inte vara någon skillnad om du hotar någon med en handgranat eller med en pistol helt enkelt. Det var motsvarande straff förut. När man höjde straffen för vapnen så hängde inte straffen för granater med, säger Anders Ygeman.

Inrikesministern kommer inom några månader att lägga fram ett lagförslag där straffen för olaga hantering av handgranater och explosiva ämnen likställs med brott mot vapenlagen, rapporterar Sveriges Radio.

Ska likställas med vapenlagen

Malmö har drabbats hårt av sprängdåd under året som gått. Av de över 30 explosioner som skett har ett tiotal varit handgranater och senast i söndags skedde det senaste dådet.

Regeringen hoppas att kunna få fram förslaget i vinter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granatattackerna i Malmö

Mer i ämnet