Lars Calmfors Foto: Scanpix

Regeringens vändning är stötande”

Uppdaterad
Publicerad
En av Sveriges ledande ekonomer professor Lars Calmfors har länge velat se att regeringen gör mer för att motverka den ekonomiska krisen och den höga arbetslösheten. Nu när regeringen väl väljer att stödja ekonomin med nya reformer är han kritisk till regeringens motivering.

–Jag tycker ju att det är stötande att regeringen var så negativ till att föra en expansiv finanspolitik i början av den ekonomiskakrisen. Då sa man att de som rekommenderade det i princip körde ekonomin ner i diket, säger Lars Calmfors till SVT.                            

Och fortsätter:

–Och nu så kör man en expansiv politik, så man har ju helt ändrat argumentation och tänkande som man inte kan förstå på annat sätt än att det är politiskt motiverat.

”Är valåret som styrt”

Lars Calmfors menar att det är valåret som styrt regeringens val av ekonomisk politik. Ett val som har ett pris. Förra sommaren kunde landet Sverige, alltså vi tillsammans, låna på 10 år till den rekordlåga räntan 1,15 procent.                                                      

Nu har räntan mer än fördubblats -  till 2,50 procent.

Ska dagens reformnota på 25 miljarder lånas upp en gång för ett år stiger priset med uppåt 4 räntemiljarder jämfört med om det gjorts för bara ett år sedan.

–Rent affärsmässigt kan man ju säga att staten borde ha lånat upp pengar i högre grad när räntan var som lägst. Investerat dem och använt dem nu för att finansiera budgetunderskott, säger Calmfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet