Enligt finansmarknadsminister Niklas Wykmans pressekreterare handlar uppdraget om att ”undvika att den typen av lokaler hamnar i utländsk ägo”. Foto: Ulf Palm/TT/Fredrik Sandberg/TT

Regeringens vändning efter SBB-krisen – ska utreda ägande

Uppdaterad
Publicerad

Ansvarig minister såg nyligen inga skäl att ingripa med anledning av SBB:s kris. Men efter SVT Nyheters rapportering om oron för att SBB-ägda Dalregementet kan komma att säljas kommer helt nya besked. Nu ska regeringen ta reda på vilka av SBB:s hyreslokaler som kan anses vara säkerhetspolitiskt känsliga.

Under onsdagen gav finansdepartementet myndigheten Fortifikationsverket i uppdrag att kartlägga vilka av SBB:s hyreslokaler som ”kan bedömas som säkerhetspolitiskt känsliga”.

I ett mejl från finansmarknadsminister Niklas Wykmans pressekreterare står att uppdraget är till för att ”undvika att den typen av lokaler hamnar i utländsk ägo”. Fortifikationsverket bekräftar att myndigheten fick uppdraget på onsdagen.

I en intervju med SVT den 31 maj sade Niklas Wykman att regeringen då inte såg några skäl att ingripa i samband med SBB:s kris. Han ansåg heller inte att staten skulle köpa några av fastigheterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skattebetalarna ska inte gå in och köpa ut dem som tagit stora risker”, säger Wykman (M). Hör finansmarknadsministern om läget på fastighetsmarknaden i klippet. Foto: David Westling/SVT

”Vi befinner oss nu inte i ett läge det det är aktuellt med stora statliga interventioner på detta område. Tvärtom ser vi att det i den privata sektorn, bland institutionella och icke institutionella investerare finns ett intresse för fastigheter”, sade han då.

SBB äger också flera polisstationer

En vecka senare, efter att SVT kartlagt SBB:s fastighetsinnehav och bland annat pekat på att Dalregementets lokaler i Falun ägs av SBB och kan komma att säljas, eventuellt till utländska ägare, tvärvänder regeringen och vill nu att staten ingriper och stoppar känsliga försäljningar av säkerhetsklassade byggnader.

Utöver Dalregementets lokaler finns bland annat också flera polisstationer i SBB:s fastighetsportfölj.

”Självklart ska inte säkerhetspolitiskt känsliga verksamheter hamna i utländsk ägo”, skriver finansmarknadsministern i mejlet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.