Maria Ågren har tagit strid för sitt jobb på regeringskansliet. Foto: TT

Regeringskansliet ger Maria Ågren mothugg om besluten inom Transportstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren hävdar att regeringskansliet hade full insyn i besluten som ledde fram till IT-skandalen. Nu får hon mothugg.
”Regeringskansliet delar inte Maria Ågrens beskrivning av mötena och samtalen”, skriver regeringskansliets chefsjurist.

I somras blev det känt att Transportstyrelsen hade outsourcat IT-drift, så att känsliga uppgifter hanterats av icke säkerhetskontrollerad personal i utlandet. Det var myndighetens förra generaldirektör Maria Ågren som godkände avstegen från lagen som gjorde outsourcingen möjlig.

LÄS MER: Maria Ågren: Regeringskansliet hade full insyn i IT-affären

Efter skandalen har regeringen vänt sig till Statens ansvarsnämnd för att avskeda den förra generaldirektören, som placerats på regeringskansliet. Men Maria Ågren har tagit strid för sitt jobb och i augusti hade hon ett möte med nämnden, då hon hävdade att regeringskansliet hade full insyn i hennes beslut om outsourcingen på Transportstyrelsen.

”Maria Ågren uppger först att hon är medveten om att hon har gjort sig skyldig till en vårdslös handling som är allvarlig. Hon har dock hela tiden varit transparent med sitt handlande och lämnat löpande information till Transportstyrelsens styrelse och till Näringsdepartementet”, står det i protokollet som Expressen begärde ut.

Enligt protokollet ska Maria Ågren även ha sökt vägledning från regeringskansliet.

Lämnat sitt yttrande

Nu har regeringskansliet lämnat sitt yttrande till Statens ansvarsnämnd – och Maria Ågren får mothugg.

”Regeringskansliet konstaterar avslutningsvis att Maria Ågren lämnat uppgifter om möten och samtal som förevarit mellan henne och myndigheten. Regeringskansliet delar inte Maria Ågrens beskrivning av mötena och samtalen”, skriver regeringskansliets chefsjurist.

På tisdagen lämnade regeringskansliet svar på en rad frågor från konstitutionsutskottet, som granskar regeringens agerande i samband med IT-skandalen. Uppgifterna stöder det ministrarna själva tidigare sagt.

LÄS MER: Då fick statsråden kännedom om IT-skandalen

LÄS MER: Därför informerade Peter Hultqvist inte statsministern om säkerhetsbristerna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet