Karolinska i Huddinge och räkningen från bolaget Wequity. Foto: TT/SVT

Karolinska betalade 30 miljoner för masker som inte höll måttet

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset fick skicka tillbaks en jättebeställning på två miljoner ansiktsmasker efter att tester visat att de inte höll måttet. Räkningen på över 30 miljoner var dock redan betald – och säljföretaget fick lova att ställa allt till rätta. Ärendet har nu pågått i flera månader, och SVT:s granskning visar att det skett flera fel under processen.

Under coronautbrottets första månader rådde stor brist på skyddsutrustning, däribland andningsmasker. Karolinska beställde i mars två miljoner skyddsmasker från företaget Wequity, som fakturerade 30,5 miljoner kronor plus moms, totalt drygt 38 miljoner.

Men när maskerna testats så visade det sig att de inte höll måttet.

Regionen reklamerade maskerna och bolaget lovade att ställa allt till rätta – en process som pågått sedan i våras.

Sökte tillstånd med bilder av fel mask

Wequity har en bakgrund inom it-branschen med en blygsam omsättning (se faktaruta). Bolagets vd Johannes Eriksson vill inte svara på frågor om affären. ”Vi ger inga intervjuer och kommenterar inte några affärsrelationer” skriver han till SVT.

Allmänna handlingar visar dock hur man under sommaren agerat för att kunna fullfölja sin leverans. Man har ansökt om och fått ett tillfälligt tillstånd hos Arbetsmiljöverket för att sälja masker utan CE-märkning, vilket varit ett krav från Karolinska.

I ansökan hänvisar man till ett test där maskmodellen S.Sangso fått godkänt. När SVT granskar ansökan visar det sig dock att Wequity skickat bilder av masker som inte är desamma som de testade, något som får Arbetsmiljöverket att kontakta bolaget för en förklaring.

Bolaget uppger då för Arbetsmiljöverket att bilden var ett misstag, och lovar att uppdatera sin ansökan inför en eventuell leverans.

Rätt märkning på gång

Samtidigt kan det tillfälliga tillståndet snart vara överspelat.

”Vi har nyligen fått information från företaget att de har fått CE märkning” skriver Karolinskas pressavdelning till SVT. ”I nästa steg behöver vi verifiera att CE märkningarna är korrekta”.

Fram till att den processen är klar godkänner Karolinska inte några S.Sangso-masker. ”Produkten är spärrad eftersom reklamationsprocess pågår”.

Diariefördes inte

SVT:s granskning visar också att varken beställningen eller reklamationen har diarieförts av Karolinska.

”Det är en administrativ miss från vår sida att detta ännu inte har diarieförts – det ska åtgärdas snarast möjligt” skriver pressavdelningen, som framhåller att inget av andningsskydden någonsin användes i vården.

Enligt en enkät SVT gjort så finns det just nu pågående reklamationsärenden avseende skyddsutrustning i två regioner förutom Stockholm: Sörmland och Västernorrland. I Jönköping, Västerbotten och Uppsala har man haft ärenden som nu är avslutade.

Bolaget Wequity, som också kallar sig Wired Equity, startade sin verksamhet i Örebro 2012 men flyttade nyligen till Nyköping.

Man hade det senaste verksamhetsåret en blygsam omsättning på 646 000 kronor och sysslade med ”utveckling av online- och internetrelaterade tjänster, internet- och konsultverksamhet” samt aktiehandel.

I dag beskriver man sig som ett bolag som inriktat på utrustning för ”emergency situations”.

Källor: Bolagets hemsida och årsredovisningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet