Hos en privat aktör i centrala Lund är det kö för att få testa sig. Foto: Johan Nilsson/TT

Smittan pressar regionernas testkapacitet: ”Högt tryck”

Publicerad

Ökad smitta och personalbrist pressar flera regioners testningskapacitet. I Stockholm gick det inte att beställa hemtest på tisdagen, i Västerbotten har antalet smittade dubblerats och i Västra Götaland drar svarstiderna ut på tiden.

– Ett labb har haft sjukfrånvaro vilket påverkat testkapaciteten, säger Björn Johansson, presskommunikatör på Region Västra Götaland.

I Västra Götaland har sjukfrånvaron även försenat leveransen av vissa testningskit till vårdcentralerna vilka främst står för testningen. Nu försöker regionen lägga om labbkapaciteten.

– Vi testar men har problem med svarstider som är betydligt längre än vad vi önskar. Mediantiden för svar är mellan 60 och 70 timmar, vi vill helst ge svar mellan 24 och 48 timmar, säger Björn Johansson.

– Det kan ju försvåra smittspårningen.

Stockholm skalar upp

Även i Region Stockholm har mängden personer som vill testa sig en tydlig påverkan på verksamheten. Nu ska kapaciteten öka snabbt.

– Just nu är det ett jättehögt tryck på testerna. Man skalar upp för att möta efterfrågan, säger Marcus Hagström, pressekreterare på Karolinska universitetssjukhuset.

Längre väntan i Skåne

Den som i normala fall testar sig i Region Skåne ska få sitt provsvar samma dag, men den ökade smittspridningen gör att man i dag får vänta två till tre dygn, uppger Richard Davidsson, ansvarig för testningen i Skåne.

”Köerna beror på att den ökande smittspridningen i samhället gör att fler testar sig. De upphandlade leverantörer som sköter egenprovtagningen har haft svårt att skala upp testningen i samma höga tempo som efterfrågan har ökat.” skriver han till SVT Nyheter och fortsätter:

”Orsakerna är flera: att provtagningsstationerna har svårigheter att få tag i personal, att platserna inte rymmer mer biltrafik och att apoteken har begränsning hur många kunder man kan hantera i butiken. Vidare har vi haft fler helgdagar senaste veckorna vilket medverkar till lägre testkapacitet. Vi arbetar intensivt tillsammans med leverantörerna och Folkhälsomyndigheten för att öka kapaciteten.”

Västerbotten: Rekordmånga vill testas

Enligt Therese Thunberg, tf smittskyddsläkare i Region Västerbotten, klarar regionen att hålla uppe testkapaciteten. Än så länge.

– Vi mäktar med testningen men det är många som provtar sig. I går hade vi nog rekord på uttagning av provtagningskit, då var det över 5 000 som hämtade ut på en dag. Måndagar brukar vi ligga på dryga 2 000, säger hon.

– Förra veckan mer än dubblerades antalet fall i länet jämfört med veckan innan, så vi räknar med att vi får betydligt fler den här veckan. Vi har en kapacitet, men den är inte oändlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.